Gift par i frontalkrock

1 av 3 | Foto: Volvon blev kvaddad...
NYHETER

Bilfärderna slutade med en rejäl smäll för makarna Dahl.

Nära hemmet kom de körande i varsin bil på väg mot olika håll.

Det slutade med en frontalkrock.

– Det är inget jag rekommenderar andra gifta par som terapi, säger Peter Dahl.

Makarna bor mellan Karlskoga och Degerfors. I mångdags eftermiddag hade Peter Dahl, 48, varit och repat med sitt band och var på väg hem. Han höll ungefär 40 kilometer i timmen på den egna privata grusvägen som leder till bostaden. Vid en punkt finns en skarp kurva.

Precis där small det ordentligt.

– Där ser man inte om man möter varandra. Vi har bott här i sju år och är fullt medvetna om att det är en kritisk punkt. Ibland så ringer man hem och kollar om den andra är på väg för att det inte ska hända något där, säger han.

Rejäl smäll

Det hade han gjort den här gången men hustrun Linda Dahl, 40, satt i en annan telefon. Hon var på väg ut för att handla och kom körande från andra hållet. Hastigheten beräknar hon till 30 kilometer i timmen.

– Ingen hann bromsa och det var därför det blev en sådan smäll, säger hon.

Krockkuddarna utlöstes i båda bilarna och ambulans tillkallades. Peter Dahl tuppade av en stund men repade sig snabbt. Förutom smärta i ett knä och rygg klarade sig båda utan allvarliga skador.

Av bilarna blev det bara skrot. Eftersom båda försäkringarna stod på Linda Dahl kommer hon inte behöva betala ersättning till sig själv. Däremot väntar dubbel självrisk.

– När jag ringde till försäkringsbolaget och sa att vi hade frontalkrockat med båda våra bilar och att vi båda hade kört dem blev de tysta och frågade om jag skojade. Det är så osannolikt, säger Linda Dahl.

Räknar med krocklåtar

Kurvan där krocken inträffade ska göras säkrare.

– Min pappa har varit där och röjt bland buskar och träd. Vi har också satt upp en "kör sakta"-skylt. Vi höll inga höga hastigheter och ändå blev det en rejäl smäll. Då inser man vikten av att använda bälte och att köra sakta.

Makarna är musiker och låtskrivare. Peter Dahl tror att krocken kan bidra till kreativiteten.

– Man kan säga att vi spelar "krock'n'roll". Det här kan vi nog krama ur en eller två låtar ur också, säger han och skrattar.