Wade Michael Page.
Wade Michael Page.

Wisconsin-skytten – en 40-årig nynazist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jeffrey Phelps/AP
Här, i en villa i Cudahy, Wisconsin, bodde den misstänkte skytten Wade Michael Page på övervåningen.

NYHETER

Gärningsmannen som sköt ihjäl sex personer i ett Sikh-tempel i Wisconsin, USA, i går har identifierats.

Den misstänkte mannen, som dödades av en polis, är en 40-årig amerikansk krigsveteran – och nynazist.

Wade Michael Page.
Wade Michael Page.

Ett nytt skottdrama i USA – den här gången i ett Sikh-tempel i Oak Creek, Wisconsin – inträffade i går förmiddag vid 10-tiden.

Efter att gärningsmannen hunnit skjutit ihjäl sex personer utbröt skottlossning mellan gärningsmannen och de två första poliserna som var först att anlända till templet. En av poliserna träffades flera 8-9 gånger och fördes till sjukhus. Den andre polisen fortsatte att besvara elden och dödade skytten.

Sparkades ur armén

I dag har skytten identifierats som Wade Michael Page. Enligt uppgifter från nyhetsbyrån AP och Fox News ska det röra sig om en 40-årig krigsveteran. Page var tidigare stationerad vid Fort Bragg, North Carolina, och ska enligt uppgift haft en "9/11"-tatuering på armen.

Enligt källor i den amerikanska armén tog Page värvning 1992 men sparkades 1998. Han var enligt uppgift specialist på psykologiska operationer.

Frustrerad nynazist

Page hade även starka nynazistiska kopplingar. Southern poverty law center, en organisation som studerat hatbrott i USA i flera decennier, rapporterar på måndagen att Page var en frustrerad nynazist som dessutom var grundaren av en vit makt-grupp vid namn End Apathy. I en intervju med den rasistiska webbtidningen Label56 2010 sa han bland annat:

– Det krävs disciplin, strikt disciplin, för att upprätthålla en linje ("stay the course") i vårt sjuka samhälle.

Publicerad: