Kan ha levt i vildmarken sen i somras

Butikspersonal i Sävar: ”Han kom ofta in och handlade kaffe och korv”

Umeå. 44-åringen hittades utmärglad i sin översnöade bil mitt i skogen – men kan ha levt i vildmarken sedan i somras.

Varför han valde att åka till Norrland är fortfarande ett mysterium.

– Han kom ofta in och handlade kaffe och korv. Sedan försvann han spårlöst, säger Andreas Östensson på butiken Time i Sävar.

44-åringen hittades i lördags i en översnöad bil, parkerad mitt i skogen en kilometer från E4:an på vägen mot Sävar. När polis och räddningsstyrkan öppnade bildörren och lyfte ur mannen uppgav han att han suttit i den insnöade bilen sedan den 19 december och levt på snö.

Men troligtvis har han bott i skogen sedan i somras.

Köpte korv och kaffe

Andreas Östensson, ägare till Time-butiken i Sävar, träffade mannen flera gånger under sommaren och hösten, tills han spårlöst försvann.

– Han körde hit i bilen, ibland tankade han, ibland köpte han korv och kaffe. Han sa att han bodde i skogen och sov i tält eller i bilen, säger han.

44-åringen berättade för Andreas Östensson att han kom söderifrån, jobbade som snickare och i fastighetsbranschen men att han fått lämna jobbet. Han kom alltid på förmiddagen, var ensam och pratade inte med andra kunder.

– Han var lite småkufisk men alltid väldigt trevlig. Jag fick uppfattningen att han kört genom Sverige, stannat till här och tänkt ”här blir bra, här stannar jag”.

Slutade handla

Vistelsen i skogen var till synes helt planlös. När Andreas Östensson frågade när han tänkt åka hem fick han svaret att det inte var tidsbestämt.

– Det är klart att jag tyckte det var märkligt att han bodde i skogen, helt utan dator eller något annat. Jag undrade vad han gjorde hela dagarna. Samtidigt såg han anständig ut, gick i friluftskläder, rakade sig och skötte hygienen.

Någon gång under senhösten slutade 44-åringen att komma in i butiken. Andreas Östensson trodde att han hade kört hem igen. Men när han hörde nyheten om den insnöade mannen förstod han att det var samma person.

– Det är ofattbart. Jag förstod att han var en riktig ensamvarg men det är så svårt att förstå hur han kunnat leva i bilen så pass lång tid.

Fick skulder

44-åringen är från Mellansverige och tycks ha levt ett till synes normal liv fram till förra året. Då drog på sig skulder och hans fastighet med hyreslägenheter tvångsförvaltades. Tingsrätten fastställde i december att hans skulder låg på 1,6 miljoner kronor.

– Han drog iväg i maj, polisen och kronofogden var efter honom. Sedan dess har jag inte hört något från honom, säger en person som känner honom.

44-åringen vårdas fortfarande på en vårdavdelning på Norrlands universitetssjukhus. Hans tillstånd beskrivs som stabilt men mannen vill inte ta emot besök eller meddelanden.

– Han mår efter omständigheterna väl, säger Ulf Segerberg, sjukhuschef på Norrlands universitetssjukhus.

Publisert: