”Jag är rädd för honom”

avAnders Johansson, Linda Hjertén, Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Eva Rausing pekade ut Palmes mördare i mejl

1 av 6

Före sin död angav miljardärshustrun Eva Rausing en svensk affärsman för mordet på Olof Palme.

Upprepade gånger sökte hon kontakt med svensk polis och hävdade bland annat i mejl att hon visste var mordvapnet fanns.

– Det var något av de ­sista åren på 90-talet som Palmegruppen fick tipset av henne. Men det har kunnat avfärdas, säger gruppens förre biträdande spaningsledare Ingemar Krusell.

Ett år före sin död kontaktade Eva Rausing den svenske Palmeexperten och författaren Gunnar Wall och påstod att hon hade information om mordet på Sveriges statsminister, avslöjade DN i går.

Skickade flera mejl

Hon skickade ett flertal mejl – som Aftonbladet ­tagit del av – med rubriken ”Jag vet vem som mördade Olof Palme”. I det första, daterat 5 juni 2011, skriver hon:

”Min man hade upptäckt detta av en slump för många år sedan och det påverkade honom mycket, mycket ­negativt. Jag tror att jag vet var mordvapnet finns.”

”Är rädd för honom”

Motivet för mordet ska enligt Eva Rausing ha varit ekonomiskt. Den svenske affärsmannen ska ha trott att Palmes politik hotade hans företag:

”XX hade motiv, medel, och nu kan jag säga benägenhet att göra det”, skriver hon.

”Jag är rädd för XX. Han är inte en god människa men jag skulle aldrig berätta något sådant om det inte vore sant.”

I de totalt tolv mejl hon skickar till Gunnar Wall hävdar Eva Rausing att mordvapnet inte var en grovkalibrig .357 Magnum, som konstaterats i utredningen, utan en mindre .22-kalibrig revolver. Hon säger sig också vara övertygad om att Palme sköts i nacken och inte mellan skulderbladen som obduktionsrapporten visar.

En del av uppgifterna ­hade också kommit till henne i visioner och syner. Några konkreta bevis för ­sina uppgifter har hon däremot inte.

”Jag är fortfarande 100 procent säker på att jag har rätt i att det var XX som gjorde det”, skriver hon.

Tipsade på 90-talet

– Man kan inte avfärda det centrala i det hon säger bara för att hon har fel i en del andra saker. Hon skrev också att hon hade över­naturliga upplevelser. Och det gör också en skeptisk. Men det är många människor som har den typen av upplevelser. Och i de här mejlen så verkar hon vara en förnuftig människa, ­säger Gunnar Wall.

Men mejlen till honom är inte första gången Eva Rausing har försökt sprida sina teorier om Palmemordet, kan ­Aftonbladet avslöja.

– Det var några av de sista åren på 90-talet som Palme­gruppen fick tipset av henne. Men det har kunnat avfärdas, säger Ingemar Krusell, biträdande spaningsledare i Palmeutredningen fram till 1995.

Planerar förhör

Även polisprofessorn Leif GW Persson säger att tipset är känt sedan tidigare:

– Det förekommer ett antal affärsmän i utredningen. Den här förekommer sedan mycket länge. Han är in­tipsad av ett flertal olika uppgiftslämnare som jag ­föreställer mig kommer från den miljön som Hans Kristian och Eva Rausing kommer från.

– Jag förutsätter att han är kollad.

Men enligt Dagens Ny­heter planerar Palmegruppen nu att genomföra ett förhör med Eva Rausings man, Hans Kristian ­Rausing, med anledning av de nya uppgifterna.

– Vi har fått uppgifter från brittiska myndigheter, och hon har kontaktat gruppen vid tillfälle, men i övrigt vill jag inte säga något om hur vi arbetar vidare, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp som leder förundersökningen.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Olof Palme