Nigeriabor: Vi har begravt 86 efter dåden

avTT

Foto: Susan Walsh/AP/TT
Nigerias president Muhammadu Buhari under en presskonferens vid Vita huset i Washington på måndagen.

Nigeria sörjer offren för de två självmordsdåden i staden Mubi. Boende i staden hävdar att minst 86 offer har begravts vilket är nästan två tredjedelar mer än den officiella siffran över antalet döda.

Enligt officiella uppgifter miste minst 29 människor livet i tisdagens självmordsexplosioner vid en moské och en intilliggande marknad. Men enligt källor inom både räddningstjänsten och sjukvårdsväsendet som nyhetsbyrån AFP refererar till är siffran betydligt högre.

Personer som varit med och grävt gravar till döda säger att minst 76 kroppar begravdes i tisdags då dåden ägde rum och ytterligare tio under onsdagen. En person som arbetar på stadens enda begravningsplats sade sig vara "chockad" av den låga officiella siffran över antalet döda.

– Vi hoppas att vi är färdiga med begravningarna nu.

Ökad säkerhet

Ännu har ingen grupp sagt sig stå bakom själmordsdåden men de bär båda den islamistiska terrorgruppen Boko Harams kännetecken. Att siffror över antalet dödoffer vid terrorattacker går kraftigt isär är inte ovanligt i Nigeria, vars regering tidigare har haft en tendens att underrapportera antalet offer för Boko Harams terror.

Regeringen är "chockad och upprörd" över attacken, säger Nigerias vicepresident Yemi Osinbajo, som vikarierar för president Muhammadu Buhari.

"Säkerhetsmyndigheterna har beordrats att omedelbart vidta åtgärder för att förstärka säkerheten i Mubi med omnejd, särskilt vid marknader och gudstjänstlokaler", meddelar Osinbajo i sitt skriftliga uttalande.

Attackerna inträffade medan landets president Muhammadu Buhari var på besök i USA, där hans kollega Donald Trump lovade Nigeria mer stöd i kampen mot Boko Haram.

Säkerhet valfråga

Buhari lovade att besegra Boko Haram när han tillträdde presidentposten 2015. Sedan dess har regeringen och militären vid upprepade tillfällen hävdat att den är så gott som oskadliggjord, vilket har motsagts av att gruppen fortsatt genomföra regelbundna attacker.

Så sent som i torsdags dödade gruppen fyra människor i en attack i Maiduguri i delstaten Borno.

Säkerhet spås bli den dominerande frågan inför presidentvalet i februari nästa år, då landet även genomlider eskalerande våldsamheter mellan herdefolk och bönder, som länge legat i konflikt om bland annat mark.