Lövin (MP): ”Vi är nervösa över att förlora inflytandet”

Miljöpartiet riskerar att åka ur riksdagen i höst.

Partiet ligger just nu på exakt fyra procent, enligt Aftonbladet/Inizios senaste mätning.

Något som oroar Lövin.

– Det är klart vi är nervösa över att förlora inflytandet, jag hoppas verkligen att vi får fortsätta, sa hon.

Under onsdagskvällen var Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin gäst i Partiprogrammet. Intervjun med programledarna Robert Aschberg och Janne Grönroos kom att handla mycket om regeringssamarbetet med S och om framtiden samt det osäkra opinionsläget.

Isabella Lövin medgav att hon och hennes partikamrater är nervösa när det gäller opinionsläget, men hon är ändå hoppfull och tror att partiet kommer klara riksdagsspärren.

– Jag är övertygad om att vi har en viktig politik som vi driver. Vi har världens mest ambitiösa klimatpolitik, sa hon.

Vill ändra möjligheten för avdrag för bilresor

Språkröret kom även med ett nytt besked. Miljöpartiet vill ändra på avdragsreglerna för resor till och från jobbet för människor som bor i och nära storstäderna. Förslaget ingår i ett större vallöfte som handlar om att ta bort möjligheten att få skatterabatter på flera områden, i huvudsak på oljeområdet.

– 5,5 miljarder om året går till reseavdragen, de allra största delen går till de som bilpendlar till jobbet. Det finns en bred majoritet i riksdagen att se över det, sa hon.

Exakt hur förändringen ska se ut, eller hur många som skulle beröras, är inte klart. En utredning ska presenteras nästa år.

– Kan man ta kollektivtrafiken ska inte skattebetalarna gynna att du tar din bil, sa Isabella Lövin.

Vill införa antibiotikaskatt

Lövin berättade att regeringssamarbetet med socialdemokraterna emellanåt slitit hårt, framförallt förhandlingarna om flygskatten och frågan om de ensamkommande, men att det även inneburit värdefull erfarenhet.

– Det är klart att det är slitningar, man går på varandra men lär sig hela tiden. För oss är det positivt att vi får den här erfarenheten, sa hon.

Vilken är den viktigaste reformen ni vill genomföra om ni sitter vid makten efter nästa val?

– Att införa en antibiotikaskatt, en skatt på det kött som produceras där djuren får antibiotika i fodret. Det är ett hot mot människors hälsa. 

Vice statsminister Lövin fick också frågor om att MP tidigare velat främja dieselbilar, men i efterhand i stället öppnat för ett förbud mot dieselbilar i vissa kommuner. Hon poängterade emellertid att det endast handlar om vissa zoner och inte hela städer.

– Det var alliansregeringen som såg till att miljöklassa de här bilarna. Det är olyckligt att de borgerliga partierna inte införde miljözoner för längesen, sa hon.

Publisert:

LÄS VIDARE