Bosättare smugglade kulor till palestinier

NYHETER

Fyra gripna - fallet chockar Israel

STOCKHOLM

Minst fyra judiska bosättare, varav flera soldater, har gripits misstänkta för vapensmuggling till extremistiska palestinier. De riskerar dödsstraff för förräderi. Fallet chockar hela Israel.

Skumma affärer mellan israeler och palestinier är ingenting ovanligt. För den israel som vill få försäkringspengar för bilen uppges det finnas etablerade kanaler för att sälja den "stulna" bilen till smugglare som tar in dem i Gaza, utom räckhåll för israelisk polis och försäkringsbolag.

Men att bosättare, som brukar vara de som är snabbast med att uttrycka öppet hat och förakt för motståndarsidan, skulle förse palestinska extremister med vapen och ammunition är något som många israeler knappt vill tro på.

Två av dem som nu gripits uppges vara från bosättningen Adora på Västbanken, där fyra personer dödades i en terrorattack i våras.

- Tanken på dessa terrorister, som öppnade eld framför mina ögon. . . och att våra egna kanske försåg dem med kulorna, säger Anat Harari, en av dem som skadades i attacken, till israelisk tv.

- De var omtyckta, alla kände dem, ingen kunde någonsin misstänka att de var inblandade i sådant. Vi är alla chockade, liksom hela landet, säger Gideon Mizrahi till tidningen Jerusalem Post.

Enligt Jerusalem Post är det sex personer som gripits misstänkta för inblandning i härvan. De ska ha tagit ammunition, kanske med förevändningen att den skulle levereras till andra förband, för att sedan åka in på palestinskt område och sälja den till Tanzimmilisen. Enligt polisen kan det handla om sammanlagt 60 000 kulor och en del vapen.

Enligt tidningen Ha'aretz kommer fler misstänkta att gripas, men detta har inte bekräftats officiellt.

Juridiska källor säger till israeliska medier att de misstänkta kommer att åtalas för förräderi och riskerar dödsstraff.

Henrik Samuelsson/TT