Olof Lagercrantz död

NYHETER

Han blev 91 år gammal

Författaren Olof Lagercrantz är död. Han dog i sitt hem efter en lång tids sjukdom.

Foto: Olof Lagercrantz.

Olof Lagercrantz blev 91 år gammal. Han var författare, kritiker och publicist och far till bland annat den kända skådespelerskan Marika Lagercrantz och författaren och journalisten David Lagercrantz.

Olof Lagercrantz kom från en känd släkt med kulturpersonligheter som författaren Agnes von Krusenstjerna, greven och politikern Hugo Hamilton och den mångbegåvade historikern Erik Gustaf Geijer. En släkt som beskrev i memoarerna "Min första krets" från 1982.

Flitig debattör

Som kritiker och publicist gjorde han en stor insats. Han var intensivt engagerad i den första moderna litteraturen och intresserade sig för radikala idéer inom kultur och politik.

Genom att skriva egna artiklar och engagera och uppmuntra andra skribenter visade sig detta intresse.

Han skrev också ett stort antal författarporträtt, bland annat av Marcel Proust, Stig Dagermann och Erik-Axel Karlfeldt.

Olof Lagercrantz växte upp i Falköping och 2001 blev han utsedd till årets hederskaraborgare av Skaraborgsakademin med motiveringen att han hade en av 1900-talets skarpaste pennor.

Samma år fyllde Olof Lagercrantz nittio och i samband med det publicerades en vänbok med titeln "Vårt behov av Olof" där ett femtiotal skribenter skrev egna betraktelser av jubilaren.

Om Olof Lagercrantz:

Viktiga verk från 50 års produktion

Läs mer:

Susanna Vidlund