Kritiskt för misshandlad supporter

NYHETER

27-åring sparkades i huvudet

En 27-årig IFK Göteborg-supporter vårdas för livshotade skador efter ett stort bråk mellan fotbollshuliganer i Stockholm.

- De slog, sparkade och hoppade på hans huvud, säger Jens Mårtensson vid Södermalmspolisen.

På tisdagskvällen kämpade han fortfarande för sitt liv.

Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Den 27-årige IFK Göteborgssupportern sparkades i huvudet av AIK-fans.

Barnfamiljer fick fly i panik när ett 50-tal supportrar till AIK och IFK Göteborg drabbade samman i Högalidsparken på Södermalm vid halvsju-tiden i går kväll.

När de bägge grupperna skingrades låg en 27-årig man kvar på platsen. Mannen, en Göteborgs-supporter bosatt i Stockholm, hade svåra skallskador efter att ha fått sparkar och slag mot huvudet när han låg ner.

Ett dygn senare meddelar Karolinska sjukhuset att han fortfarande vårdas för sina allvarliga skador. 27-åringen har opererats för sina skallskador och på tisdagskvällen betecknades tillståndet fortfarande som kritiskt.

Uppgjort i förväg

- Det handlar om en i förväg bestämd uppgörelse. Att supportrarna drabbar samman på just den platsen är knappast en slump, säger Jens Mårtensson, stationsbefäl vid Södermalmspolisen.

Den skadade 27-åringen är känd i huligankretsar sedan tidigare.

- Han är känd som anhängare till IFK Göteborg, men inte som en av de mest hårdföra. Han har tidigare varit inblandad i något bråk, men inte i större omfattning, berättar en supporterpolis.

Ingen greps i samband med bråket och i dag lämnas ärendet över till supporterpolisgruppen som sköter utredningen.

Huliganernas framfart chockade boende på Södermalm som kom i deras väg, men ingen utomstående skadades vid bråket.

Förstör för fotbollen

Under matchen gick allt lugnt till och företrädare för bägge supportergrupper tar starkt avstånd till bråket.

- Det är helt sjukt att det händer. Ingen ska behöva dö för att man håller på ett lag. Det här förstör så mycket för fotbollen. Nu är det bara att hoppas att killen klarar sig och de griper den som gjort det här, säger Jimmy Wallingstam, ordförande i Black Army.

- Nu måste det bli ett stopp på det här, säger Andreas Johansson, pressansvarig för Änglarna.

Den 23 september möts de bägge lagen igen i Göteborg.

- Jag tror det är extremt viktigt att supporterföreningarna har en god kommunikation före den matchen. Det väcker ont blod i vissa led, säger Andreas Johansson.

Johan Edgar, Erik Thulin, Hans Österman, Mattias Lundell