Säldöden har nått ända till östkusten

NYHETER

Säldöden har skördat sitt första offer i Östersjön - en ett år gammal sälunge.

11 000 knubbsälar riskerar nu samma plågsamma öde.

Foto: BENGT HILLARP
SMITTAN SPRIDS Den döda sälungen flöt i land på stranden mellan Skanör och Falsterbo. Viruset gör att det bildas luft i lungblåsorna och sälen dör sedan av lunginflammation.

Sälungen flöt upp på stranden på ön Måkläppen utanför Falsterbo. Den dog sannolikt av det smittsamma PDV-viruset som hittills dödat över 2 150 danska och svenska knubbsälar i Skagerrak och Kattegatt.

- Samtidigt hittades en till död säl på Ljunghusens strand, men den hann flyta ut till havs innan jag hann fram, säger Jan-Åke Hillarp, tillsyningsman på Måkläppen.

Smittar kolonigrannar

Men risken att smittan når sälarna längre in i Östersjön bedöms ändå inte som överhängande.

Värre är det för knubbsälarna längs Västkusten. För några veckor sedan sa forskarna att minst 5 000 av dem kommer att duka under i den pågående massdöden. Nu räknar de med mellan 8 000 och 11 000.

Hittills har Halland varit mest drabbat. Infekterade och döende sälar driver med strömmarna norrut och smittar sina kolonigrannar.

Kommuernas ansvar

I augusti kommer många döda sälar att flyta i land i Bohusläns skärgård.

Döda sälar är en hälsofråga och det är kommunernas ansvar att städa bort dem. Forskarna har tagit prover på cirka 750 av dem för att hitta orsaker till massdöden. Bland annat analyseras halterna av miljögifter.

Christine Modig