Hennes mål: att flytta hem

NYHETER

"Folk har redan bestämt sig för att jag förtrycks av min pappa"

Den 21-åriga kvinnan hade ett bestämt mål i livet: Att utbilda sig och flytta tillbaka till sitt hemland.

Hon var stolt över sitt folk - men ville bidra med sin kunskap för att förändra nedärvda mönster.

- Politik är inte bara till för äldre män, har hon sagt i en intervju.

Foto: TOMMY MARDELL
JOBBADE PÅ SVT Den mördade 21-åriga kvinnan arbetade som programledare på Sveriges Television under en säsong. Samtidigt var hon starkt engagerad i sitt hemlands förhållanden och drömde om att en dag återvända. Först ville hon dock skaffa sig en utbildning för att kunna sprida sina kunskaper i sitt gamla land, berättade hon i en radiointervju.

Kvinnan var trots sin ungdom ett känt namn bland sina landsmän i Sverige. Under en säsong var hon programledare i ett känt program på Sveriges Television.

Hon var också en av initiativtagarna till en webbsida för unga landsmän i hela världen. På hemsidan har kondoleanserna strömmat in efter hennes död i april.

Ville flytta tillbaka

Hon engagerade sig tidigt för sitt folks rättigheter. En resa till hemlandet när hon var tolv år blev vändpunkten.

- Så fort jag såg det. Luften, doften, marken. Det kändes verkligen som att jag kommit hem. Jag hittade mig själv, kändes det som. För mig kändes det jätteskönt. Som om jag fått svar på en fråga som jag inte ens visste fanns inombords, har hon berättat i en radiointervju.

Då bestämde hon sig för att flytta tillbaka. Hennes kall var att delta i utvecklingen av hemlandet både materiellt och politiskt.

Politiskt engagerad

Hon kom till Sverige som femåring. Hennes far var politiskt engagerad och de kunde inte stanna. Det politiska intresset fick hon hemma. I en intervjubok har hon berättat att hennes far alltid uppmanat henne att tänka själv, att inte låta någon trycka ner henne.

I en av de intervjuer som finns med kvinnan berättar hon om hur hon ständigt tvingades kämpa mot omgivningens fördomar.

Redan i skolan kom frågorna om varför hon inte åt griskött, senare frågorna om varför hon inte bar slöja trots att hon var muslim.

- Folk har redan bestämt sig för att jag förtrycks av min pappa, att jag får stryk hemma och det är klart att ser han mig prata med en kille - då kommer han att döda mig, sa hon ironiskt.

Modern människa

Hon växte upp till en modern engagerad ung kvinna. Familjen sågs på samma sätt av omgivningen.

Mordmisstankarna har kommit som en chock.

- Pappan har visat att han är modern person. Men det är lätt att vara modern - tills det kommer till en själv och den egna familjen, berättar en landsman.

Efter gymnasiet sökte kvinnan sig till en datautbildning på universitetet. Ett mycket medvetet val.

Hon funderade först på att bli journalist eller jurist. Men eftersom hon bestämt sig för att flytta tillbaka till hemlandet struntade hon i det.

Sprida kunskaper

En svenskspråkig journalist eller en jurist som kan svenska lagar skulle inte vara till någon hjälp där.

Kunskaper i ny teknik finns det däremot ett skriande behov av.

- Jag vill sprida den kunskapen jag fått. Jag är lyckligt lottad. Alla har inte haft möjligheten att bege sig utomlands när de haft det svårt och nu har jag chansen att återgälda det, sa hon i radiointervjun.

- Det är en plikt för mig. Varför ska de lida när jag haft det så himla bra.

Tidigare artiklar

Jens Kärrman, Petter Ovander