Dumpat lik var inte kidnappad reporter

Publicerad:
Uppdaterad:

USA-journalistens öde fortfarande oklart

ISLAMABAD

Ett lik som dumpades utanför ett fängelse i den pakistanska storstaden Karachi på söndagen var inte den saknade amerikanske reportern Daniel Pearl, bekräftade amerikanska UD på kvällen.

Tidigare hade flera amerikanska tv-kanaler sagt sig ha fått bekräftat av pakistanska poliskällor att det var Pearls lik

Daniel Pearl tillhör Wall Street Journals Bombay-redaktion.
Foto: AP
Daniel Pearl tillhör Wall Street Journals Bombay-redaktion.

Men en amerikansk UD-anställd som träffat Pearl flera gånger fick se kroppen och kunde då dementera att det var Pearl.

Karachis polischef Tariq Jamil sade också natten till måndagen lokal tid att larmet var falskt - det framgick däremot inte vems kroppen egentligen var.

Intervjua militant muslim

Wall Street Journal-reportern försvann i Karachi den 23 januari, när han var på väg för att intervjua Mubarak Ali Shah Gilani, ledare för en militant muslimsk grupp.

Redan i fredags gjordes det gällande att Daniel Pearl var död. Då fick flera massmedier e-brev om att hans kvarlevor hade lämnats på en begravningsplats. Den uppgiften avfärdades i helgen av Wall Street Journal, som också på söndagen förklarade sig stå fast vid hoppet att Pearl lever.

Falska e-brev

Pakistansk polis har också sagt till olika medier att de flesta e-brev som kommit om Pearl verkar vara falska - de enda breven som tros vara äkta är de som innehållit foton på Pearl i fångenskap.

Det var i onsdags som en dittills okänd islamistisk grupp, som kallar sig Nationella rörelsen för återupprättande av Pakistans suveränitet, meddelade att den höll honom fången. Kidnapparna hotade att döda Pearl om inte USA:s regering släppte pakistanska fångar från Afghanistankriget på USA:s militärbas på Kuba. Sedan dess har kidnapparna inte hört av sig.

TT-Reuters

Publicerad: