Johanne, 111 år: Jag har sportat mycket

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu blir danskan den äldsta - i Sverige

Johanne Svensson är äldst i Sverige.

I morgon fyller hon 111.

- Mina släktingar kommer hit. Det blir kalas hela dagen, säger hon.

Foto: ROLAND BENGTSSON/SCANPIX
GRATTIS, JOHANNE! I morgon blir Johanne Svensson 111 år - och äldst i Sverige. Hon förklarar sitt långa liv med flitig motion och att hon aldrig rökt. "Jag har aldrig haft så mycket som huvudvärk", säger Johanne.

Fram till alldeles nyligen bodde Johanne Svensson ensam i en lägenhet i Landskrona. Men efter en tid på sjukhus har hon nu flyttat in på Föreningsgatans äldreboende.

- Jag har det bra här. Fördriver dagarna med att läsa, sticka och titta på tv. Naturprogram tycker jag väldigt bra om, berättar hon. när Aftonbladet ringer upp för att gratulera.

Åldern har gjort att Johanne inte hör lika bra som förr och hemvårdaren Mikael Larsson får rycka in och förtydliga. Han är full av beundran inför födelsedagsbarnet.

- Det bär med sig respekt att vara Sveriges äldsta. Hon är väldigt pigg för sin ålder, säger han.

"Blir kaffe och tårta i dag"

I morgon ska personalen hissa flaggan och sjunga födelsedagssången för Johanne. De släktingar som fortfarande är i livet väntas på besök från Danmark.

- Det kommer att vara folk här hela dagen. På eftermiddagen blir det kaffe och tårta, säger Johanne Svensson och skrattar.

Hon föddes i danska Århus 1892 och växte upp med sex syskon. Under många år arbetade hon som hushållslärarinna i Köpenhamn.

I Sverige hamnade hon tack vare kärleken. Under en semesterresa till Ven 1938 träffade hon sin blivande make Axel Svensson som var snickare på ön.

"Jag har aldrig rökt"

Paret bodde på Ven i 20 år innan flyttlasset gick till Landskrona 1960.

Tre år senare dog maken och Johanne blev ensam kvar i lägenheten.

På frågan hur man bär sig åt för att bli 111 år ger Johanne Svensson ett svar som har goda chanser att bli en slogan för Folkhälsoinstitutet:

- Jag har sportat mycket. Sprungit och cyklat. Och jag har aldrig rökt i hela mitt liv.

Hon cyklade på isen

1942, långt före bron, cyklade Johanne Svensson över Öresund.

- Ja, jag cyklade på isen från Danmark till Sverige. Det är motionen som har hållit mig frisk. Jag har aldrig haft så mycket som huvudvärk.

Hur känns det att vara äldst i Sverige?

- Det är inget jag tänker på. Jag hoppas bara på ett gott liv och en god hälsa.

Visst är det kvinnor som lever längst

Hans Österman

Publicerad: