Nya lagen – det här kan du få böter för i bilen

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

avTT

NYHETER

Rusningstrafik. Du sitter i bilen på väg till jobbet när telefonen plötsligt ringer. Men från och med i dag kan det bli böter, om du tar upp mobilen i handen och svarar.

I dag skärps lagen för vad som är tillåtet att göra medan man kör bil, och det blir nu förbjudet att hålla mobilen i handen medan man kör. Bland svenskarna är kännedomen om den nya lagen hög, 91 procent känner till den men bara sju av tio vet vad den innebär, enligt en ny undersökning från Novus.

– Det är ett jätteviktigt förtydligande av en redan existerande lag, säger Johan Bülow vid åklagarkammarens utvecklingscentrum i Malmö till TT.

Var sjätte svensk positiv till lagen

Med den skärpta lagen vill man se att människor håller händerna på ratten och ögonen på vägen. I samband med detta har Novus på uppdrag av Trygg-Hansa frågat 1 002 svenskar mellan 18 och 79 år om deras mobil- och körvanor. Statistiken visar att nio av tio är oroliga för att andra bilförare ska använda mobilen och orsaka en olycka i trafiken. Nästan lika många svarade att de kommer att känna sig tryggare i trafiken i och med den nya lagen.

Men det finns också studier som pekar åt annat håll. I Storbritannien till exempel, där det redan är olagligt att använda mobiltelefon utan handsfree i trafiken, har lagändringen inte löst problemet helt. Elva miljoner britter använder fortfarande sin mobiltelefon trots förbudet, enligt en ny undersökning från däcktillverkaren Continental.

"Vår studie visar att förare vet om att deras telefonanvändning är olaglig, distraherande och farlig men att de ändå inte kan låta bli", säger Continentals brittiska säkerhetsexpert Mark Griffiths i ett pressmeddelande.

Viktig signal från samhället

Om det kommer att bli någon skillnad mellan hur svenskar och britter påverkas av lagen återstår att se. Men Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarige vid Motormännen, poängterar att den nya lagen i alla fall är en viktig signal från samhället.

– Det visar att problemet tas på allvar. Förare kommer förhoppningsvis också att tänka till en extra gång, nu när de vet att de kan få böter.

Så vet du om du kör rattfull – här går gränsen 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Brott