Usama - den lille killen på Åsgatan

NYHETER

FALUN

Längs Åsgatan i den svenska kopparstaden går det att följa familjen bin Ladins svenska äventyr.

Foto: MINNS BIN LADIN Christina Åkerblad ägde hotell Astoria i Falun där ungdomarna bin Ladin bodde under februari och mars 1971. Hon minns Usama bin Ladins goda ögon. "Jag har många gånger frågat mig vad som hänt lille Usama", säger hon.

Spåret efter Usama är fortfarande hett. En gammal bin Ladin-kompis, den nu 57-årige tidigare diskoteksägaren Lars Lilliemarck, finner när han plöjer genom sitt fotoalbum nya, opublicerade bilder på medlemmar ur den stormrika saudiska byggmästarfamiljen under deras många besök i Falun.

- Här, säger Lilliemarck, har vi Salem, Usamas storebrorsa. Han kunde inte spela gitarr men han älskade att posera med instrumentet. Och jag minns hur han i Grands matsal, som var alldeles fullsatt, ställde sig på scenen och sjöng "Du ska få min gamla potta när jag dör."

- Det är en grej att minnas bin Ladins här hemma i Falun. Det skakar loss kalk i skallen.

Som Tusen och en natt

På Åsgatan låg Hotell Astoria i vilket småpojkarna bin Ladin hystes in i februari-mars år 1970 - Usama var en av dem, då 13 år gammal.

- Min man och jag drev ett enkelt rumshotell utan profil, berättar Christina Åkerblad, 65, som nu i Tällberg driver ett av Sveriges mest romantiska hotell.

- De små pojkarna kom i en Rolls Royce. De gick i kläder från St Laurent och Dior. På rummet stod en dokumentportfölj med locket uppslaget och i den låg juvelprydda manschettknappar och kråsnålar med diamanter. Det var som ur Tusen och en natt.

- Pojkarna var ursöta. De uppförde sig oklanderligt. De lekte med mina små söner. Om Usama minns jag att han hade så goda ögon.

Kallades "oljeshejkerna"

På Åsgatan låg på den tiden också Bürens Herrekipering. Det var framför Bürens som 23 medlemmar ur klanen bin Ladin, pojkar och flickor, en dag i september 1971 ställde upp och gladlynt poserade för Falu-Kurirens kamera. Rubrik: CELEBERT ARABBESÖK.

- Det var som att jaga en Gäckande skuggan, det var som något ur gamla Alibi-Magasinet, när vi skulle hitta bilden, noterar Leif Forslund, vars bildbyrå Dalmas äger copyright på den bild som sedan september i fjol publicerats i tidningar världen runt.

- Till en början visste ingen ens vilket år bilden publicerats. Det letades i läggen. De fann den. Jag grävde i negativarkivet. Jag fann sex nästan identiska rutor. Men jag vet inte vem som knäppte kortet. Det var nog en sommarvikarie.

Runt hörnet från Åsgatan in på Barbros Gränd låg diskoteket Ophidia, där vänskapsbanden mellan en saudisk miljardärsklan och en svensk småstad kom att knytas.

- Vi kallade dem "oljeshejkerna", berättar min ciceron, fastighetsförvaltaren Rolf Eriksson, 50.

Det är en historiens sinkadus att världens mest efterspanade terrorist kopplas samman med en stad i Dalarna. Pappan, den framgångsrike byggentreprenören, hade dött 1968 och i en syskonskara om 63 barn hade Usamas storebror Salem tagit över ledningen.

Usama räknades inte

År 1969 var Salem i Göteborg och undertecknade en order om 200 stora lastbilar. Det trycktes en stor artikel om det i Göteborgs-Posten.

Försäljningschefen på Volvo firade jätteordern med att bjuda den unge saudiern med sig upp till sitt sommarhus vid Siljan och på något sätt hamnade de sent en natt på Faluns hippaste plats, diskoteket som var inrymt i ett gammalt konditori.

Den gamla tårtdisken hade gjorts om till terrarium och i den låg den levande boaormen Börje hopringlad. En uppstoppad mungo stod utställd i skyltfönstret.

- Vi skulle just stänga, minns Lilliemarck 33 år senare, när Salem med sällskap kom in. Om det varit vanliga ungdomar hade vi inte släppt in dem. Men dessa var oerhört öppna och pratglada. Det blev början på en vänskap. Salem kom igen, gång på gång, ofta i sitt eget flygplan. Han kunde ringa mitt i natten. Ibland hade han släktingar med sig.

- Ja, Usama var med, men han var en av de mindre bröderna och de räknades inte. Men jag minns några av systrarna. De stod trollbundna framför biografen City och tittade på en affisch där en kvinna visade lite av sin tutte. Och en dag fick barnen i en karavan av bilar åka på sightseeing till Falu koppargruva.

Brodern en playboy

Salem bin Ladin var en kombination av driftig affärsman och playboy, som själv ofta flög sitt jetplan - tills han en dag störtade.

Playboyen visade uppseendeväckande vanor. Det spekulerades i att han hade en romans på platsen.

- Det pratades också om hur Salem sände flygplan till Hamburg för att hämta brudar på Reeperbahn, säger reportern Anders Hansson på Falu-Kuriren, som i fjol när lillebror Usama blev världens mest jagade man vaskade fram detaljer om kontakterna mellan bin Ladin och Dalarna.

Men affärsmannen Salem var seriös.

- Det var någonting han var ute efter, noterar hotellvärdinnan Åkerblad och diskokungen Lilliemarck kompletterar:

- Vi åkte genom hela Sverige för att knyta kontakter. Salem hade affärer med Nobel. Hans byggföretag drog pipelines genom öknen och behövde dynamit för att spränga bort sanddyner.

Fina minnen av Usama

Trettio år gamla minnen flammade upp i september i fjol, när terrorattackerna mot New York och Washington ruskade om världen.

- Jo, säger Christina Åkerblad, redan några år innan, efter terrordåden mot ambassaderna i Afrika, hade jag sagt: Usama bin Ladin" jag har ett jättefint minne" det var ju den lille killen vi hade på Astoria.

Det var Åkerblad som identifierade Usama bin Ladin på bilden tagen framför herrekiperingen.

- Falun hamnade i blickpunkten, säger reporter Hansson. Journalister från utlandet strömmade hit. Men med tiden ebbade sensationen ut.

Han föddes som sjuttonde barnet

Staffan Heimersson