Pakistan: Två gripna efter gruppvåldtäkten

NYHETER

Även en polisman gripen

MUZAFFARGARH

Polisen i Pakistan har gripit en medlem av poliskåren efter den uppmärksammade gruppvåldtäkten som legitimerades av en byadomstol. Två av de misstänkta har också gripits.

Den lokala polisen fick i fredags skarp kritik av Högsta domstolen för sitt agerande i fallet, bland annat för att ingen anmälan om gruppvåldtäkten registrerades förrän efter en vecka. President Pervez Musharraf och guvernören i Punjab Khaliq Makhbul Ahmad har krävt att de skyldiga grips senast den här veckan.

En ung kvinna blev den 22 juni våldtagen av fyra män i en avlägset belägen by i provinsen Punjab. Våldtäkten sades ha varit ett straff riktat mot hennes elvaårige bror, utmätt för att han brutit mot en lokal sedvänja genom att ha ett förhållande med en kvinna som tillhör en klan med högre status.

Men historien har fler obehagliga inslag:

Den våldtagna flickan hävdar att även hennes lillebror först hade utsatts för övergrepp av klanen. Osedlighetsanklagelserna mot brodern tillkom enligt henne för att han hotat berätta för sina föräldrar om övergreppen.

Olaga rådslag

Det rådslag som gav Mastoi-klanen rätten att våldta systern har ingen laglig rätt att ta på sig rättsskipningen.

Polischefen i Muzaffargarh, Farman Ali, instämmer i att klanmedlemmarna borde ha gripits av polisen. Under resans gång ska dessutom den polis som nu gripits ha tagit emot en muta av de två syskonens familj, detta för att släppa elvaåringen i ett läge när pojken hade gripits anklagad för sedlighetsbrott.

I fredags greps en av de fyra män som pekas ut för våldtäkten i Baluchistan. Ytterligare en greps under lördagen i staden Multan, sedan han uppsökt en lokaltidning i avsikt att överlämna sig till myndigheterna.

Fyra olika grupper av poliser fortsatte att leta efter de övriga två, uppgav polischefen Farman Ali.

Stort mörkertal

I Muzaffargarh anmäldes enligt polisens statistik bara under juni månad våldtäkter mot 22 kvinnor utförda av 53 män. Enligt Farman Ali har 45 av de misstänkta gripits.

Den respekterade människorättsorganisationen Human Rights Commission (HRC) skriver i en rapport att en kvinna våldtas varannan timme i Pakistan, men att de flesta övergrepp inte anmäls. Dels betalar offret ett högt pris i form av skam, dels är det ofta svårt att prestera de bevis som krävs för att våldtäkten ägt rum.

I det område i Punjab som nu står i fokus uppges gruppvåldtäkter vara vanliga, men ''bara'' 321 våldtäkter anmäldes till polisen under hela förra året, skriver HRC.

Amnesty International uppmanade i fredags pakistanska myndigheter att ta krafttag för att förhindra att klanförsamlingar tar lagen i egna händer.

TT-Reuters