Överrumplade inbrottstjuv - mördades

NYHETER

Mannen överrumplade inbrottstjuven i sin lägenhet i Bredäng.

Tjuven dödade honom med kraftigt våld mot huvudet.

Polisen har ett bra signalement och söker nu den manlige tjuv som härjat i området i södra Stockholm.

Polisen kopplar nu samman gårdagens brutala mord i Bredäng med ett par inbrott som inträffat i närområdet. Teorin är att lägenhetsinnehavaren, som är i 30-årsåldern, under natten till måndag avbröt inbrottstjuven som skulle länsa lägenheten.

Något mordvapen har ännu inte hittats.

- Vi har inte hittat ett mordvapen i den bemärkelsen. Han har blivit mördad med kraftigt yttre våld och det finns flera föremål som kan ha använts, säger Thomas Gutke, som leder mordutredningen, till aftonbladet.se.

Strax efter klockan tolv i går hittades den döde lägenhetsinnehavaren naken på golvet i sin bostad. En granne har berättat för Aftonbladet att han anade oråd på morgonen när fönstren stod öppna och persiennerna var neddragna.

- Vanligtvis ser det ut som ett dockskåp i lägenheten. Nu var det tumult därinne, allt var i oordning, sa grannen.

Viktiga bevis säkrade

Polisens har arbetat intensivt sedan fyndet gjordes. Och redan nu har man lyckats säkra en rad viktiga bevis. Kriminalteknikerna har hittat fingeravtryck på utsidan av fönstret och fotavtryck på fönsterblecket.

- Vi kopplar samman det här brottet med två andra inbrott som inträffat i kvarteret nedanför vid samma tidpunkt, säger Thomas Gutke.

Tillvägagångssättet är det samma vid de tre inbrotten. Tjuven har tagit sig in via fönstren. De tre inbrotten har alla ägt rum i Bredäng, men polisen vet inte om mannen begått brott även på andra orter.

Även vittnesuppgifterna har spelat en viktig roll. Polisen har sammanställt ett signalement och vädjar nu om allmänhetens hjälp i mördarjakten.

- Mannen är 25 till 40 år gammal, mellan 1.80 och 1.85, stubbat hår som är mellanblont till mörkblont, iklädd långärmad skjorta med röda inslag och med blåa jeans, säger Thomas Gutke.

Mattias Lundell