Fullt i fyllecellen under Power Meet

NYHETER

Svettigt för Västårspolisen vid Europas största raggarfest

Det var knökfullt i varje fyllecell under helgens stora motorfest i Västerås.

20.000 motorentusiaster från hela Europa möttes i tre dagar.

Av dem omhändertogs rekordmånga.

Foto: Andreas Lundberg
Cirka 20 000 motorentusiaster från hela Europa deltog i festligheterna. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

- Det har varit dubbelbeläggning och i vissa fall tre personer i samma cell, säger Patrik Skörvald, vakthavande befäl vid polisen i Västerås.

Där har helgens stora motorfest varit mer än ett heltidsjobb. Fyllerister och bråkmakare har cirkulerat i stadens 17 fylleceller i en aldrig sinande ström.

Extra personal har jobbat i arresten och även kommenderats ut till festplatsen, som speciellt kvälls- och nattetid varit mycket stökig.

133 omhändertagna

- Sedan i fredags har vi omhändertagit 133 stycken och det är mycket. Av dessa var 92 berusade personer, säger Patrik Skörvald.

Förutom fylleristerna finns ett 20-tal rattfyllor, ungefär lika många slagskämpar plus något enstaka narkotikabrott i årets facit.

- Vi har fått korta ner tiden för vissa som suttit i fyllecellen, för att få plats med alla. Har de lugnat ner sig så har de fått gå efter ett par-tre timmar, säger Skörvald.

Han erkänner att han personligen inte skulle ha något emot att Power Meet flyttade till en annan stad.

- Det är ju inte Västerås utan Åby Motorklubb i Norrköping som arrangerar detta. Men Norrköping vägrade ställa upp efter några år och då flyttades det hit.

Lockar många besökare

Den seriösa biten, med motorutställning och arrangemang dagtid, lockar många besökare.

- Den är det ju inga problem med. De finns runt den så kallade cruisingen och den håller ju inte arrangören i. Där blir det oftast värre och värre ju längre det går på dygnet, med fylleri och slagsmål.

Möjligen kan man se som positivt att slagsmålen sällan drabbar Västeråsborna.

- Det har varit bråk och stök hela nätterna. Men det har inte varit några upploppsliknande situationer och de har slagits med varandra.

Sjukhuset i Västerås har känt av trycket, men det har inte varit någon svårare belastning och ingen person blev allvarligt skadad.

Caroline Olsson