Cider med hormon kan ha sålts i Sverige

NYHETER

Nya uppgifter från tyska myndigheter

Äppelcider med det förbjudna hormonet MPA kan ha sålts i Sverige.

Ingredienser från det belgiska skandalföretaget Bioland har kommit till Sverige via Tyskland.

Enligt Tor Bergman, Livsmedelsverkets chefsveterinär, kom uppgifterna fram på ett möte med Ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa, sent på tisdagen.

Uppgiften om att svensk äppelcider kan ha tillverkats med ingredienser som innehåller MPA lämnades av tyska myndigheter.

Enligt den informationen importerade ett tyskt företag glykossirap från belgiska Bioland i december 1999. I Tyskland har sedan ingredienser för äppelcider producerats och sålts vidare till Sverige.

Sannolikt finns inget av denna cider kvar på marknaden, men Livsmedelsverket kommer ändå att agera.

- Vi ska först fastställa om det kommit hit, sedan i hur stor utsträckning, säger Tor Bergman till Aftonbladet.se.

Någon uppgift om hur mycket av de berörda ingredienserna som importerats till Sverige finns inte för tillfället.

MPA, medroxyprogesteronacetat, är ett tillväxthormon. Det används, både i Sverige och i andra länder, bland annat för behandling av hormonella störningar och gynekologiska tumörer. Substansen används också som preventivmedel och kan göra människor sterila.

Det är känt sedan tidigare att Bioland sålt glykossirap till två belgiska läskedryckstillverkare. Prover har visat att läskedrycker har haft små mängder MPA i sig.

Smittat djurfoder

Den största delen av livsmedelsskandalen handlar dock om besmittat djurfoder som getts till grisar i framför allt Tyskland och Nederländerna.

Tyska myndigheter har satt 332 bondgårdar under övervakning efter den senaste tidens larm om förbjudna hormoner i framförallt griskött. Enligt nyhetsbyrån AFP har Tyskland importerat 8 500 ton nederländskt djurfoder, som tros ha blivit besmittat med tillväxthormonet MPA.

Om det visar sig att fodret på de misstänkta gårdarna innehåller MPA, kommer djuren att gallras ut för slakt och köttet att testas. Prover kommer också att tas på djur som redan är på väg till slakt.

Även tolv tyska fodertillverkare tros ha använt sig av foderingredienser som innehåller MPA.

Elva EU-länder drabbade

Totalt elva EU-länder har importerat antingen foder eller djur som besmittats med det förbjudna tillväxthormonet. Värst drabbade är Nederländerna och Tyskland.

Livsmedelsskandalen, den senaste i EU, är orsakad av det nu konkursdrabbade företaget Bioland i Belgien. Bioland tillverkade ingredienser till bland annat djurfoder och använde sig olagligen av pharmaceutiskt avfall från Irland.

Prover som tagits på grisar i Nederländerna har visat på små mängder av MPA i köttet. De har dock varit så små att någon omedelbar fara för människors hälsa inte finns.

Frida Johansson, Peter Wallberg/TT