Fulla piloter åkte fast

NYHETER

Tänkte flyga med 124 passagerare

Två amerikanska piloter greps på måndagen efter att de alkoholpåverkade hade tänkt flyga ett jetplan från Miami till Phoenix.

Ombord på planet fanns 124 passagerare.

Foto: REUTERS/POLISEN I MIAMI

Kaptenen Thomas Porter Cloyd, 44, och andrepiloten Christopher Scott Hughes, 41, hade så pass mycket alkohol i kroppen att de skulle ha åkt fast för rattfylla om de hade kört bil. Trots det tänkte de båda männen köra det stora passagerarflygplanet Airbus A319 från Miami till Phoenix, skriver tidningen Miami Herald.

Enligt polisen försökte de båda männen tas sig förbi säkerhetskontrollen på flygplatsen med varsin kopp kaffe men blev stoppade eftersom ett förbud mot drycker vid säkerhetskontrollerna nyligen infördes. Anledningen är att utspillda drycker kan skada röntgenapparaterna.

Argumentation om kaffet

De båda piloterna blev tillsagda att göra sig av med sitt kaffe innan de gick igenom kontrollen. Männen började då argumentera med säkerhetspersonalen och ville ta med sig sitt kaffe.

Säkerhetspersonalen kände att männen luktade alkohol och kontaktade polisen som kom till gaten just som flygplanet var på väg att taxa ut. Piloterna beordrades då återvända till gaten och väl tillbaka på terminalen så fick de varsitt alkoholtest av den standardmodell som normalt brukar ges till bilförare. De båda männen blåste och båda gav utslag på testet. De fick då följa med till polisstationen för ett andra test. Kaptenen Cloyd hade då 0,91 i promille och andrepiloten Hughes hade 0,84. Gränsen för rattfylleri i Florida går vid 0,8 promille.

Avstängda i väntan på utredning

De båda männen greps av polisen men släpptes vid midnatt på måndagen mot borgen. De är i avvaktan på polisutredningen avstängda från flygbolaget American West.

- Vi har en nolltolerans mot alkohol på jobbet, säger bolagets taleskvinna Patty Nowack till Miami Herald.

Passagerarna ombord på planet fick under dagen vänta på att få flyga med andra flighter till Phoenix.

Susanna Vidlund