Styckmördare dömd till livstid

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre fällda för mordet på 28-åring i Täby

De tre åtalade för styckmordet i Lahäll dömdes i går.

En av dem fick livstid.

Mordplatsen i Lahäll Det var i den här villan som den 28-årige vitryssen sköts och sedan styckades. På bilden vallas en av de nu dömda männen på platsen.
Foto: HASSE ROSENTHAL
Mordplatsen i Lahäll Det var i den här villan som den 28-årige vitryssen sköts och sedan styckades. På bilden vallas en av de nu dömda männen på platsen.

Alla tre var inne i villan då de sex-sju dödande pistolskotten avfyrades mot småbarnspappan Oleg, 28, från Minsk i Vitryssland.

De har gett olika versioner av vad som hände, men två av dem pekar ut den tredje. Södra Roslags tingsrätt anser att det är visat att det var en 28-årig ryss som höll i pistolen.

Ska utvisas

Han har i hemlandet dömts till fängelse för narkotikabrott. För två år sedan sökte han asyl i Sverige. Han fick nej men befann sig nu ändå inom landets gränser.

Efter avtjänat livsstidsstraff ska han utvisas och får aldrig återvända.

Den andre åtalade var en 30-årig estländare. Han är tidigare gripen i USA för vapensmuggling och i Finland för innehav av 1,3 kilo kokain.

Han döms nu till fängelse i ett år och fyra månader för brott mot griftefrid och vapenbrott.

Han har varit delaktig i styckningen.

Falskt pass

Den tredje åtalade, en 24-årig tidigare polis från Vitryssland som tagit sig till Sverige på falskt pass, dömdes till fängelse i två år och fyra månader för medhjälp till olaga frihetsberövande, brott mot griftefrid med mera.

Ytterligare en person, en 35-åring från Gävle, dömdes till sex månaders fängelse för vapenbrott.

Han hade sålt vapen och ammunition.

Ett möjligt motiv till dådet, som inträffade i somras, är en skuld på 20 000 dollar, pengar som mordoffret ska ha lånat ut.

Mordkommando

Det finns uppgifter i förundersökningen om att de fyra var ett mordkommando som hade i uppdrag att likvidera tre personer i den undre världen i Stockholm och Uppsala.

Men de avslöjade sina planer för ett av de tilltänkta offren och ska ha fått pengar därifrån också.

Senare blev de så osams inbördes att en av de egna fick sätta livet till.

Anders Johansson

Publicerad: