Persson, det här stinker

NYHETER

Märkligt att statsministern låter sig utnyttjas av Stenbecksfären

Göran Persson ska inte äta middag på lyxkrog med Jan Stenbecks arvtagare och förre kompanjonen Björn Rosengren.

Det stinker.

Foto: HÄLSAR GÄSTERNA VÄLKOMNA Göran Persson tätt följd av sin forne minister Björn Rosengren och övriga mötesdeltagare vid entrén till gourmetrestaurangen Pontus in the green house i Gamla stan. Vid dörren väntar restaurangchefen som hälsar gästerna välkomna.

En statsminister ska ha ett brett kontaktnät. Till det hör företagsledare i Sverige och gärna också utomlands.

I går träffade Göran Persson ledningen för Stenbecksimperiet på kontoret på Skeppsbron i Stockholm. Sedan åt han middag med samma sällskap på en lyxkrog.

Det hade varit helt i sin ordning. Om det inte hade varit för Björn Rosengren.

Drack snaps ihop

Rosengren var under fyra år en av Göran Perssons närmaste män. De var kompisar. Rosengren tog med sig ovanlig snaps från Norrland när han besökte Göran Persson på Harpsund. De hade kul ihop.

För mindre än fyra månader sedan lämnade Björn Rosengren regeringen. Han påstod att han inte orkade mer. Göran Persson var sur ett tag.

Till advent hade Rosengren redan vilat upp sig. Då började han sitt nya jobb. Som rådgivare åt Stenbecksfären, särskilt bolagen Tele 2, Metro och MTG.

Björn Rosengren fick mycket kritik för sidbytet. Under fyra år som näringsminister hade han skaffat sig unik kännedom om bland annat den delstatliga telefonjätten Telia. Nu skulle det komma konkurrenten Tele 2 till del. Rosengrens kunskaper om Telia var inte ens gamla. De var pinfärska.

Men Tele 2:s vd Lars Johan Jarnheimer var nöjd. Mycket nöjd till och med:

- Björn Rosengren har byggt upp ett enormt kontaktnät under sina år som minister och från sin fackliga karriär som vi nu kommer att få glädje av. Och när det gäller telekom ser vi att vi behöver ha någon som har kontakterna in i EU för att påskynda avregleringsprocessen.

I går fick Jarnheimer och de andra valuta för pengarna de satsat på att anställa Björn Rosengren. De fick träffa hans kompis, en som verkligen har "kontakterna in i EU". Nämligen den svenske regeringschefen Göran Persson.

En av de mäktigaste

Persson tillhör det politiska toppgarnityret, är en av EU:s 15 viktigaste beslutsfattare. Sverige tillhör ljusen i EU-klassen "avreglera gamla monopoliserade marknader". Som ordförande i EU våren 2001 slogs Persson förgäves för att Frankrike skulle göra samma sak med sin el.

Stenbecksfären, som inte alls hade räknat med att mötet med Persson skulle bli känt, slog alltså huvudet på spiken i går kväll. De fick möta mannen som verkligen kan hjälpa dem med avregleringarna. Om han har lust.

Göran Persson ska träffa företagsledare. Han ska dessutom lyssna på dem vilket inte alltid är samma sak. Däremot borde han avhålla sig från att träffa Cristina Stenbeck, Lars Johan Jarnheimer och de andra i Stenbecksimperiet så länge hans förre statsrådskollega Björn Rosengren jobbar där.

Det visar ju nämligen att kritikerna av Rosengrens lappkast hade rätt. Den förre näringsministern använder de kontakter och kunskaper han fick under sin tid i regeringen. Ända upp till statsministerns nivå.

Låter sig utnyttjas

Det är i sin lagliga ordning. Inga regler, utom möjligen de moraliska, förbjuder Rosengren att göra det.

Däremot är det märkligt att Göran Persson låter sig utnyttjas. Om inte annat för att höja Björn Rosengrens marknadsvärde ytterligare.

Lena Mellin