Stans värsting blir fina gatan

NYHETER

Malmskillnads-
gatan blir centrum för design

Stockholm ska bli norra Europas designhuvudstad.

Och Malmskillnadsgatan, stans mest ökända stråk, lyfts till en ny designad värld.

Foto: "En magnet för design-, hem- och inredningsintresserade, för matglada, för stockholmare och turister", lyder parollen för nya Malmskillnadsgatan.

På den just nu pågående möbelmässan presenterade stadens näringslivsdirektör Christer Asplund storstilade planer för designhuvudstaden.

På tiden, tycker många som sett hur fin svensk inredning och konsthantverk spritts på okända ställen runt om i staden.

Någon exakt plats för stans nya designcentrum redovisades inte vid presskonferensen. Utredning kommer i maj. Men Aftonbladet kan redan i dag avslöja Malmskillnadsgatans djärva visioner.

De ingår i en förnyelse av hela det område som kallas östra Klara. Begränsat av Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen.

Bakom projektet står en rad stora fastighetsägare och Stockholms stad. Slumrande kvarter väcks med bostäder, butiker, krogar och spännande stadsliv.

Malmskillnadsgatan, så länge fläckad av skumrask, knark och prostitution, var en gång gemytligt mänsklig med sina vackra gamla hus. Alla offrade i Klaras rivningshysteri, ersatta med kontorsmonster.

Nu blir det en glad myllergata igen. Stockholms vassaste designstråk uppe på Brunkebergsåsen, "Drakens rygg". Gatan som skiljer malmarna.

Lennart Arnstad