FMV vägrar att utreda agenterna

NYHETER

Pengarna räcker inte till hela granskningen

1 av 2 | Foto: KLAR MED SVERIGE Konkursförvaltaren Nils-Olof Hallbäck är klar med granskningen av Exicos affärer i Sverige. Nu ska han ge sig i kast med att granska utbetalningar till ryska bolag. "Det kan bli svårt", säger han.

MALMÖ

Nu börjar försvarets egen granskning av skandalen med spionföretaget Exico.

Försvarets materielverk har gett sina revisorer uppdraget, men också satt en gräns för hur långt den interna granskningen får gå.

Resten hoppas man att någon annan tittar på.

För ett par veckor sedan avslöjade Aftonbladet att försvaret skaffat en hemlig rysk radaranläggning med hjälp av kriminella agenter i spionföretaget Exico.

Agenterna Claes Ebbe Alwén och Roberth Winton berättade att mutor och stöld varit arbetsmetoder.

Statsminister Göran Persson krävde en utredning av misstankarna om industrispionage i Ryssland.

Dagen efter begärde försvarsminister Leni Björklund en redogörelse av styrelsen för Försvarets materielverk, FMV. Hon fick beskedet att FMV:s revisorer skulle göra en internutredning och beslutade att tills vidare inte vidta ytterligare åtgärder.

Nu har FMV:s revisorer fått uppdraget. Men i direktiven står det: "Granskningen omfattar inte uppgifter om oegentligheter av bolagets företrädare då detta i så fall är en fråga för konkursförvaltare och andra rättsvårdande myndigheter att utreda."

I klartext: FMV tänker inte utreda vad affärens huvudpersoner, Alwén och Winton, har haft för sig.

"Det blir svårt"

Konkursförvaltaren Nils-Olof Hallbäck blev i går klar med granskningen av Exicos affärer i Sverige.

- Det blir svårt att granska Exicos affärer i Ryssland, men med hjälp av Winton ska jag försöka kontrollera utbetalningar som gjorts till ryska bolag.

Som Aftonbladet avslöjat har åklagare Erik Hasselroth inte fått polisresurser för att granska om någon på Inspektionen för strategiska produkter, ISP, bröt mot lagen när man skrev ut falska intyg för att underlätta spionverksamheten.

Prisbelönta tjurar

En av dem som kräver en fullständig granskning är överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö.

- Det är viktigt att det inte lämnas ett vitt fält. Allmänheten får inte ha uppfattningen att något område inte granskas, säger han.

I konkursförvaltarens granskning av Exico finns anmärkningar på att bolagets ägare Claes Ebbe Alwén förde över sina prisbelönta tjurar och jordbruksverksamheten ur Exico till sin privata firma. Tillgångar värda 5,3 miljoner kronor.

- Han har gynnat sig själv före andra fordringsägare. Jag begär därför återvinning på det beloppet till konkursboet, säger Nils-Olof Hallbäck.

Mutor, ryska maffian och stöldgods

Per-Ola Ohlsson, Per Lindelöw