Socialdemokraterna i Danmark vill avskaffa möjligheten att söka asyl

Av: Simón Bustamante

Publicerad:
Uppdaterad:
Danska socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen.
Foto: Rene Schutze / AP TT NYHETSBYR N
Danska socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen.

Socialdemokraterna i Danmark vill avskaffa möjligheten att söka asyl i landet, rapporterar danska DR.

I stället ska asylsökande skickas till danskdrivna flyktingläger i exempelvis Nordafrika i väntan på besked.

– Det är nödvändigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, säger partiledare Mette Frederiksen.

Förslaget om en migrationsreform, som går under namnet ”Rättvis och realistisk”, kommer att presenteras imorgon, men redan nu rapporterar DR att Socialdemokraterna i Danmark vill avskaffa möjligheten att söka asyl i landet.

Partiet vill i stället att personer som söker asyl vid den danska gränsen, så kallade spontanansökningar, ska skickas till danskdrivna flyktingläger – där de sökande kommer att få bo under utredningstiden.

Men även om man anses ha skäl att få asyl kommer man inte få komma in i Danmark. Socialdemokraterna vill att asylgodkända personer skickas vidare till FN:s flyktingläger.

– Det är nödvändigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, säger partiledaren Mette Frederiksen till DR.

I utbyte lovar Socialdemokraterna i Danmark att ta emot fler kvotflyktingar från FN-systemet, samt skänka mer pengar till UNHCR.

– Utan spontanansökningar till Danmark kommer vi ha en möjlighet att kunna bestämma hur många vi vill ska kunna komma in i landet, säger Mette Frederiksen.

”Vi välkomnar en diskussion”

Fredrik Lundh Sammeli (S), socialförsäkringsutskottets ordförande i riksdagen, menar att morgondagens migrationspolitik måste handla om ett större gemensamt ansvar i EU – inte mindre.

– Kvotsystemet är i grunden en väldigt bra modell och vi välkomnar en diskussion om ett större gemensamt ansvar med det, säger han och fortsätter:

– Samtidigt är asylrätten i grunden en mänsklig rättighet och lösningen är inte att ställa dem mot varandra. Vi behöver diskutera hur flera länder kan ta ett större ansvar, på det sättet blir det också lättare för varje land att hjälpa människor som är på flykt. Det är den svenska linjen.

Publicerad: