Ledare världen över fördömer dådet

NYHETER

Göran Persson manar till gemensamma aktioner mot terrorismen

En djupt chockad Kung Carl XVI Gustav uttrycker sin syn på terrorattackerna mot USA.

- Det är ett synnerligen allvarligt angrepp på demokratin och vårt öppna världssamfund. Mina tankar och mitt djupa beklagande går till hela den amerikanska nationen, skriver han i ett pressmeddelande.

Kungen meddelar att han är skakad och djupt chockad. Enligt TT har han följt utvecklingen via teve och även haft kontakt med Göran Persson. Ett kondoleanstelegram ska också ha skickats till president Bush.

Även Göran Persson är chockerad och uttrycker sin avsky för terroristanfallet mot USA.

Enligt TT menade Persson att alla demokratiska länder nu måste gå samman mot ”detta blinda sätt att slå mot det öppna samhället”.

-För mig var det här någonting som man ser på film och jag trodde inte det skulle kunna inträffa och nu när jag såg på tv-bilder hur den andra skrapan rasar, det går inte att beskriva med ord, sa statsministern vid en presskonferens med anledning av terrordådet. Moderatledaren Bo Lundgren uttalade sig också mot dådet:

- Det krävs i USA, men också från vår sida, ett ordentligt skydd och en oförsonlig kamp mot terrorismen, säger Lundgren.

Det är nu oklart om helgens planerade möte i Saltsjöbaden utanför Stockholm med premiärministrar från flera världsdelar kommer att hållas.

EU-ländernas ledare avbröt sina besök

Ledarna för EU-länderna gick också ut med offentliga kommentarer kring händelserna i USA. I Frankrike avbröt president Jacques Chirac ett besök i Bretagne.

- Det franska folket står samlat bakom det amerikanska, deklarerade Chirac innan han inför journalisterna ursäktade sig för att han var tvungen att skyndsamt resa tillbaka till Paris och samråda med sin regering.

Den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder kallade samman Tysklands nationella säkerhetsråd i Berlin för ett möte där man skulle diskutera vilka åtgärder tyska myndigheter ska vidta.

I Storbritannien instämde premiärminister Tony Blair i åsikten att alla länder måste göra sitt allt för att bekämpa händelser av det här slaget.

- Den här massterrorn är den nya ondskan i vår värld idag, sade han.

Yasser Arafat fördömde dådet

I Jerusalem fördömde en mycket sammanbiten Yasser Arafat terrordådet.

-Det är ett fruktansvärt dåd. Vi är fullständigt chockade. Det är otroligt, sade palestiniernas ledare inför tv-kamerorna. Den ryske presidenten Vladimir Putin uttryckte sin sorg och sin medkänsla för det amerikanska folket.

Glädjescener i Libanon

Men det var inte bara sorgescener och ett samlat fördömande som utspelade sig efter att världen fått veta vad som hänt. Enligt TT rapporterade AFP från flyktinglägret Ain Al-Hilweh utanför Saida i södra i Libanon om vilda glädjescener. Även i Shatila-lägret i Beirut sköt folk i luften med automatvapen när de nåtts av nyheten om terrorattackerna i USA.

Daniel Persson, Maria Gners