Nyheter

Visade benen - höll på att förlora jobbet

Niclas valde kjol i t-banan - det får bara kvinnor göra

Tågvakten Niclas Storm vill inte bära långa yllebyxor i sommarvärmen. Shorts är inte tillåtna. Så Niclas tog på sig kjol i stället.

- Det höll på att kosta mig jobbet, säger han.

Foto: URBAN BRÅDHE/METRO
Förbjuden klädsel Tågvärden Niclas Storm trotsade Connex shortsförbud och hade kjol på jobbet. Resenärerna tyckte att det var roligt medan cheferna krävde att han skulle byta om. Nu kämpar han och facket för att även männen ska få ha sommarkläder i tunnelbanan.

De senaste dagarna har varit heta för de manliga tågvakterna i Stockholm. Connex tillåter inte att de bär shorts.

- Det står egentligen inte inskrivet i klädkodexen. Det har funnits shorts till uniformen, men de försvann. Nu är det inte längre tillåtet att ha shorts på sig, säger Niclas Storm.

Kvinnorna slipper långbyxor

Kvinnorna kan däremot välja att sätta på sig kjol för att få lite svalka. - Det är rent ut sagt könsdiskriminering, säger Niclas Storm. I tisdags bestämde han sig för att protestera. Han kom till jobbet i kjol. - De kvinnliga resenärerna tyckte att det var roligt och kommenterade min fina kjol, killarna vågade inte säga så mycket, säger han. Cheferna på Connex var däremot inte lika förtjusta över påhittet. Niclas Storm kallades in på kontoret och blev ombedd att skriva under på att han inte skulle bryta mot klädkoden igen. - Jag skulle skickas hem utan lönecheck om jag inte bytte om. Så på eftermiddagen satte jag på mig långbyxor igen, säger Niclas Storm.

Facket tar ställning - för shorts

Men han har inte slutat kämpa för att Connex åter ska införa shorts i uniformen. Med facket på sin sida kommer Niclas Storm att fortsätta att kämpa för komfortabla sommarkläder. Enligt personalchefen på Connex tunnelbana, Rita Koskinen, kommer det inte bli aktuellt med shorts. - Det finns byxor i svalare material som de manliga tågvakterna kan använda på sommaren, säger hon.

Viktoria Martinsson