Nyheter

Svenskar saltar mest i världen

NYHETER

Risk för högt blodtryck anser njurspecialist

Vi strör i oss mest salt i Europa, fem gånger så mycket som vi behöver - och det är inte bra för blodtrycket.

Det anser njurspecialisten och professorn Mattias Aurell.

Han stöder sig på en ny undersökning som visar att alla som drar ner på saltet i maten också får lägre blodtryck.

Saltet i maten är en omstridd fråga bland forskare. En falang anser att det har betydelse för blodtrycket, en annan att det inte spelar någon större roll.

- Jag tror ju att det är viktigt och jag tycker att den här mycket välgjorda amerikanska undersökningen styrker det, säger Mattias Aurell.

- De som hävdar att saltet har liten betydelse brukar också säga att det är omöjligt att ändra folks saltvanor. Jag tycker det är ett konstigt resonemang. Det går att ändra rökvanor och samhället talar mycket om vikten av mindre fett och kolesterol i kosten. Man borde sätta i gång en upplysningskampanj om salt för folkhälsans skull, säger han.

Njurarna får kämpa

I den amerikanska undersökningen fick tre olika grupper 3, 6 och 9 gram salt om dagen. Ju mindre doser testpersonerna fick, desto mer sjönk deras blodtryck.

De som dessutom åt mycket frukt, grönsaker, mejeriprodukter, vitt kött och fullkornsbröd fick en ännu större sänkning.

Äter man mycket salt måste njurarna arbeta hårt för att kroppen ska bli av med det. Kroppen höjer då blodtrycket för att pressa mer vätska genom njurarna.

Men ett högt blodtryck är inte bra. Det sliter på kroppen och leder till hjärt- och kärlsjukdomar.

Hälften kommer från mat

En del personer har effektiva njurar och klarar mycket salt. Problemet är att det inte finns något enkelt sätt att testa effektiviteten. Alltså är det säkrast för alla att salta försiktigt.

Men det räcker inte med att gömma saltkaret. Mer än hälften av allt salt vi stoppar i oss kommer bundet i de livsmedel vi äter.

- Maten skulle vara saltdeklarerad. Det är vanligt i USA och det borde inte vara några problem att ordna här i Sverige, säger Mattias Aurell.

Mindre salt ger lägre blodtryck

Flera moderna blodtrycksmediciner sänker blodtrycket genom att göra njurarnas saltutsöndring effektivare. Man skulle få samma effekt genom att äta mindre salt.

- Var femte svensk över 50 år lider av förhöjt blodtryck. Det är en smygande livsstilssjukdom. Många märker inte av den förrän de får sin första infarkt, säger Mattias Aurell.

Svårt att byta

Jon Hansson

ANNONS

Köp refill till myggmaskinen – innan de tar slut! Nu på NEDSATT pris!

Extern länk från MEDS

Fynda här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter