TV4:s fotograf sköts till döds

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulf Strömberg rånmördad i natt - Aftonbladets utsända låg i rummet bredvid

1 av 2
SISTA BILDEN FRÅN KUNDUZ Tungt beväpnade småpojkar stormade in i rummet där TV4:s fotograf Ulf Strömberg sov. När han vaknade och reste sig upp sköts han.

TV 4:s fotograf Ulf Strömberg sköts i natt till döds i Afghanistan.

Han dödades i samband med ett rån av maskerade unga pojkar.

Ulf Strömberg sköts i bröstet och var död när han kom till sjukhuset.

Fotografen Ulf Strömberg, 42, bevakade kriget i Afghanistan för TV 4 tillsammans med reportern Rolf Porseryd.

De senaste dagarna arbetade de utanför staden Kunduz i norra Afghanistan. Där pågår sedan två veckor de hårdaste striderna i landet.

Klockan tre i morse klev en grupp maskerade pojkar, beväpnade med kalashnikovs, in i det hus som TV 4:s team delade med Aftonbladets utsända i Afghanistan i staden Taloqan.

Rånarna i svarta luvor talade med pipiga röster och var enligt Aftonbladets Bo Lidén endast 14-15 år. De tog allt av värde: pengar, telefon, dator och medicin.

"Vi hör någon banka på dörren"

- Det är då vi hör hur någon bankar hårt på dörren i rummet bredvid. Plötsligt hörs skrik där inifrån och vi inser att det måste finnas fler rånare. Och att de är hos Rolf och Uffe, berättar Bo Lidén.

- Sedan hörs ett skott.

Ulf Strömberg träffades i bröstet strax ovanför vänster bröstvårta. Det fanns inga läkare på platsen. Bo Lidén fick via sin hustru kontakt med thoraxkliniken i Helsingborg som gav instruktioner till de tre svenska journalisterna.

Förlorade medvetandet

De försökte hålla ihop skottsåret, men Ulf Strömberg fick bara mer ont och förlorade till sist medvetandet. 20 minuter efter skottlossningen fick man tag på en pickup som tog honom till sjukhus.

När Ulf Strömberg anlände dit var han redan död.

Det rådde i natt djup förstämning på TV 4:s redaktion.

Ledningen samlade i natt personalen till krismöte.

Den personal som tjänstgjorde i natt, som var på jobbet när beskedet kom, fick tillfälle att prata med stödpersonal.

Övrig personal kommer få information allteftersom den kommer in i dag.

Mycket rutinerad tv-fotograf

TV 4:s programchef Jan Scherman och nyhetschefen Sven Irwing lämnade i morse dödsbudet till Ulf Strömbergs familj.

Ulf Strömberg var en mycket rutinerad tv-fotograf. Han arbetade tidigare på TV 4:s Parisredaktion. Han sörjs närmast av hustru och tre barn.

Ulf Strömberg är den åttonde journalisten som dödats under kriget i Afghanistan. För en dryg vecka sedan avrättades Reuters kameraman Harry Burton, Reuters reporter Azizullah Haidari, Julio Fuentes, reporter på spanska El Mundo och italienska journalisten Maria Grazia. De var på väg från Jalalabad till Kabul när de sköts av sex beväpnade män. Tidigare dödades två franska och en tysk journlalist i norra Afghanistan.

Senast svenska journalister dödades i krig var 1979 då Arne Lemberg och Klas Bergman sköts av Idi Amins soldater i Uganda.

Jens Kärrman

Publicerad: