- Ställ honom inför rätta

NYHETER

Bush vill förlåta men folket vill döma John, 20, som stred för talibanerna

1 av 5 | Foto: ROBERT YOUNG PELTON/SYGMA/SCANPIC
Han Överlevde massakern För åtta månader sedan åkte 20-årige amerikanen John Lindh till Afghanistan för att stötta talibanerna. Men kampen slutade i en vattenfylld cell i fortet Qala Jangi. Han är en av 86 talibansoldater som överlevde det blodiga fångupproret. Här får han vård på ett sjukhus i Sherbergan för de skador han fick vid upproret.

LOS ANGELES

President Bush vill förlåta John Walker Lindh, 20 - amerikanen som reste till Afghanistan för att slåss med talibanerna mot USA.

Men en överväldigande majoritet av amerikanerna kräver att 20-åringen ställs inför rätta för förräderi.

- Uppenbarligen har han vilseletts, säger Bush i en kommentar.

Den uppfattningen delar inte amerikanerna.

En krönikör i New York Post tycker att USA:s regering ska lägga undan silkesvantarna och "kalla Lindh för det han är: en orm".

Inte ens i Lindhs hemtrakter, San Francisco, är invånarna förlåtande.

Av San Francisco Chronicles läsare vill 71 procent ställa honom inför rätta. Bara 8 procent tycker att 20-åringen som numer går under namnet Abdul Hamid ska förlåtas och få återvända hem.

Det som kanske mest ligger honom i fatet är att han var med och slogs då en amerikansk CIA-agent dödades.

Men för USA:s regering är Lindh ett besvärligt fall - inte minst juridiskt.

Advokater och professorer försöker just nu avgöra om han ska räknas som en krigsfånge som skyddas av Genèvekonventionen, en förrädare som kan ställas inför rätta och eventuellt avrättas, eller en terrorist som borde fråntas sitt amerikanska medborgarskap.

"Åkte inte för att kriga"

Inte ens hans föräldrar säger sig längre veta vem deras son egentligen är.

En sak är de dock säkra på: han är ingen fiende till USA.

- Han begav sig inte till Afghanistan för att kriga mot USA. Jag tror att John befann sig på fel plats vid fel tidpunkt. Att se honom som soldat stämmer inte, säger Frank Lindh.

En lika oskyldig bild målar 20-åringens vänner och kamrater upp.

De beskriver honom som en känslig, djupt religiös ung man som av misstag hamnade i konflikten.

- Ingen av oss kan se John som krigare. Jag tror inte han fattade sitt beslut som en fullt tänkande amerikan. Han fick inga nyheter från väst. Han hade ingen mobiltelefon, ingen dator, ingenting. Han var helt isolerad, säger en av familjen Lindhs bekanta, Bill Jones.

Men de argumenten avfärdas av juridikexperter i Washington.

Tom Palmer är en av dem.

- De säger att han bara är en ung pojke på 20 år. Min pappa var 17 när han slogs mot nazisterna i andra världskriget. Den som slåss med en regim som stöttar terrorister måste ta konsekvenserna av sitt handlande. Annars skickar vi fel signaler till våra ungdomar, säger han.

Att döma av bilderna på en skadad, skäggig och smutsig Lindh i Afghanistan ser han ut att vara ljusår från den skyddade och privilegierade tillvaro han levde i norra Kalifornien.

Ville hjälpa fattiga

Hans familj flyttade 1991 dit från Washington och slog sig ned i San Anselmo, ett fashionabelt område utanför San Francisco.

Walker var en ung, blyg skolpojke som spelade flöjt och sa sig vilja hjälpa fattiga när han blev vuxen.

- Varken han eller hans bror lekte krig. Han var mer intresserad av leksaksbilar. När han var yngre var det kramdjur som gällde, säger Frank Lindh.

Men när sonen fyllde 16 tog intresset för islam över. Föräldrarna stöttade tonåringen även om hans mamma, en troende buddist, först ställde sig tveksam.

Men Marilyn Walker ändrade sig när han konverterade.

- Det är bra för barn att hitta något som engagerar dem, sa hon.

Också Frank Lindh gav sitt samtycke.

- För mig verkade det logiskt. Jag uppfostrades katolskt och tycker att båda religionerna står varandra nära. De har båda en lång tradition som betonar utbildning och historia, säger han.

Sedan historien rullades upp har familjen Lindh utsatts för hatbrev och mordhot.

För att rädda sin son undan pöbeln och en trolig rättegång har John Walker Lindhs föräldrar anlitat en advokat.

- Det bästa för honom borde vara att få fortsätta studierna i Saudiarabien, säger Frank Lindh.

Magnus Sundholm