Gerillakrig i städerna ska stoppa USA

Publicerad:
Uppdaterad:

Amerikanerna kommer att slåss mot spöken som de inte kan lokalisera

STOCKHOLM

I dag kvarstår bara en spillra av den irakiska krigsmakt som led ett katastrofalt nederlag mot USA i Kuwaitkriget.

Betyder det att det blir en enkel uppgift för USA att besegra Saddam Hussein igen? Absolut inte, svarar militärexperterna.

Diktatorn i Bagdad kommenderar 389 000 soldater och cirka 2 000 fungerande stridsvagnar av äldre sovjetisk modell. Det kan låta respektingivande, men det är mindre än hälften så mycket som före Kuwaitkriget.

Efter ett årtionde av sanktioner är krigsmakten dessutom stadd i förfall. Det råder stor brist på reservdelar och ingen teknologisk utveckling har skett.

- Deras vapensystem är fortfarande kvar på en 70- eller 80-talsteknik, medan omvärlden har utvecklats dramatiskt, säger Mats Engman vid Försvarshögskolan.

Det betyder dock inte att en amerikansk invasionsstyrka står inför en enkel uppgift.

- Någon lätt match blir det inte. Saddam är på hemmaplan och har en hel del saker att ta till, säger Engman.

Strid i städer

Kanske har Saddam fortfarande tillgång till biologiska och kemiska vapen, som han kan sätta in om han blir tillräckligt pressad. Kanske kan han slå till mot Israel, för att dra in resten av arabvärlden i konflikten.

Klart är att Irak inte kommer att göra om samma misstag som i Kuwaitkriget och ställa upp sina styrkor längs gränsen i öknen. I stället väntas de bästa soldaterna koncentreras till städerna.

Enligt irakiska exilgeneraler har Saddam skapat en civilklädd elitstyrka som redan har börjat förbereda sig på gerillakrig i tättbebyggda områden.

- Amerikanerna kommer att slåss mot spöken som de inte kan lokalisera. De som tror att Saddam faller snabbt misstar sig, säger generallöjtnant Tawfiq al-Yassiri till Reuters.

Han deltog i upproret mot Saddam 1991 och säger sig fortfarande stå i kontakt med sina forna kolleger i Irak.

Strid i stad är komplicerat och en försvarare kan med relativt små medel orsaka svåra förluster för angriparen.

Folkarméer

- En stor svårighet är att skilja mellan militära och icke-militära mål. Dessutom går det åt oerhört mycket förband. Man kan inte övervaka något stort område utan måste säkra gränd för gränd, säger Engman.

Irak behöver inte besegra USA:s krigsmaskineri - bara orsaka så stora förluster att president George W Bush får hemmaopinionen emot sig.

Dessutom räknar Saddam med att hans eget folk ska komma till hans försvar. Under de senaste två åren säger sig regimen ha utbildat en miljon civila i grundläggande stridsteknik och försett dem med vapen i hemmen.

Om tillräckligt många civila deltar i striderna hoppas Saddam att USA ska backa, trots sitt enorma teknologiska övertag.

Om vanliga irakier verkligen kommer att ta till vapen för att försvara sin ledare är bara en i mängden av obesvarade frågor som kan avgöra hur ett nytt krig vid Persiska viken kommer att sluta.

Tomas Härenstam/TT

Publicerad: