Biljana Plavsic dömd till elva års fängelse

NYHETER

Förra presidenten i Republika Srpska erkände etnisk rensning

Foto: Biljana Plavsic, 72, på plats i domstolen för att höra sin dom. Hon var tidigare president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken Republika Srpska.

HAAG

Elva års fängelse för brott mot mänskligheten.

Så löd domen i FN:s krigsförbrytardomstol i Haag över den bosnienserbiska ledaren Biljana Plavsic på torsdagen.

Den i dag 72-åriga Plavsic är den högst rankade politiker som dömts i krigsförbrytardomstolens tioåriga historia.

Plavsic var tidigare president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken Republika Srpska. Hon var också en av grundarna till det serbiska nationalistpartiet SDS, som organiserade etnisk rensning av muslimer och kroater under Bosnienkriget 1992-1995, då omkring 200 000 människor tros ha dödats.

Hyllade Arkan

Som den för krigsförbrytelser misstänkte Radovan Karadzics närmaste medarbetare var Plavsic länge en av de mest hårdföra i den bosnienserbiska ledningen. Hon gjorde skarpt anti-muslimska uttalanden, och en vida spridd bild från kriget visar hur hon stiger över en dödad muslim för att omfamna krigsherren Zeljko Raznjatovic, mer känd som Arkan, för att hylla honom som en stor patriot.

Efter krigsslutet gjorde Plavsic dock en dramatisk vändning och började samarbeta med västmakterna. Hon manövrerade ut såväl Karadzic som generalen Ratko Mladic och placerade den bosnienserbiska enklavens huvudstad i Banja Luka, långt från nationalisternas fäste i Pale.

Den tidigare biologiprofessorn lämnade den bosniska politiken 2000, och i januari året därpå infann hon sig självmant hos domstolen i Haag. Sedan i september 2001 har hon varit villkorligt frigiven och välbevakad i Belgrad.

Brott mot mänskligheten

I oktober 2002 erkände Biljana Plavsic överraskande sig skyldig till att ha lett en rad koncentrationsläger och som ansvarig för tusentals ickeserbers död. Hon hävdade att Jugoslaviens dåvarande president Slobodan Milosevic hade planlagt den etniska rensningen och att Radovan Karadzic ofta for till Belgrad för att få instruktioner.

Genom erkännandet av brott mot mänskligheten slapp Plavsic geno mgå en rättegång.

Åklagaren hade krävt fängelse i 25 år, men rätten ansåg att viktiga förmildrande omständigheter förelåg - exempelvis Plavsics erkännande, hennes höga ålder, och uppträdandet efter kriget.

- Inte desto mindre skulle en oförtjänt mildhet vara malplacerad. Ingen dom kan helt och hållet motsvara skräcken i vad som skedde och den fruktansvärda effekt det haft på de tusentals offren, sade domaren Richard May.

Nu återstår för domstolen att bestämma var Plavsic ska avtjäna sitt straff. Nio länder har ställt sina fängelser till förfogande, bland dem Sverige.

TT-AFP