Marie Fredriksson kräver halv miljon av Expressen

NYHETER

Vill ha ursäkt för spekulationer om att hon på nytt drabbats av cancer

1 av 2 | Foto: Marie Fredriksson kräver att tidningen Expressen betalar en halv miljon kronor till Cancerfonden.

Marie Fredriksson kräver tidningen Expressen på en halv miljon kronor – och en ursäkt.

Via ombud beskriver Roxettestjärnan skriverierna om en påstådd ny tumör:

”Stötande, integritetskränkande och rena lögner.”

– Om Marie upplever att vår publicering varit stötande och jobbig för henne så är vi uppriktigt ledsna, säger Expressens chefredaktör Otto Sjöberg.

Marie Fredriksson har under helgen – tillsammans med sitt ombud Leif Silbersky –författat ett brev till Otto Sjöberg. I brevet vänder sig Marie Fredriksson mot Expressens bevakning av hennes cancersjukdom och kräver att tidningen ska betala en halv miljon kronor till Cancerfonden.

”Känner sig enormt kränkt”

– Hon känner sig enormt kränkt och utsatt i en situation där hon kämpar för att klara sig igenom en livskris. Hon vill att Expressen ska stå vid skampålen, säger Leif Silbersky.

I brevet kritikseras en artikel från den 30 januari i år i starka ordalag. Artikeln – som slogs upp på löpsedel och förstasida – beskrivs som en blandning av ”fakta, spekulationer och rena lögner”.

–En människa ska kunna hamna i en livskris utan att journalister spekulerar på de sätt som skett. Men att vi slår till så hårt och med ett så högt belopp är för att man publicerat uppgifter som är direkt lögnaktiga, säger Leif Silbersky.

I artikeln står det om en ”knöl som befaras vara en ny tumör” och att ”läkarna tror nu att hjärntumören som opererades bort i september förra året inte var den så kallade primärtumören”.

”Inte förankrat i verkligheten”

– Sjukdomsbilden är inte förankrad i verkligheten. Vi kan via läkare visa att detta inte är korrekt, säger Leif Silbersky.

Marie Fredriksson tog mycket illa vid sig av att löpsedeln om att läkarna befarade ny tumör.

– Hon tog enormt illa vid sig. Folk hörde av sig till henne med frågor om det var så illa. Hennes egna barn reagerade, hennes familj reagerade och undrade om hon dolt någonting, säger Leif Silbersky, som själv drabbades av en svår cancersjukdom för tio år sedan.

Han valde då att berätta och skriva en bok om sin kamp mot sjukdomen. Marie Fredriksson gick själv ut och berättade om sjukdomen i ett pressmeddelande, men Leif Silbersky upplever Expresens bevakning som något helt annat.

– Jag har hållit på i 40 år och detta är enligt min mening ett lågvattenmärke i svensk journalistik, säger han.

”Vi har inte ljugit”

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg beklagar att Marie Fredriksson tagit illa vid sig av skriverierna.

– Om Marie upplever att vår publicering varit stötande och jobbig för henne är vi uppriktigt ledsna. Det har inte varit vår avsikt, säger han.

Samtidigt tillbakavisar han kritiken mot den artikel där tidningen påstod att Marie Fredriksson drabbats av en ny tumör.

– Vi har inte ljugit, säger Otto Sjöberg.

– I övrigt är kraven och det som sägs i brevet inte sådant jag kan gå in på, eftersom det är formella krav som riktats via ett juridiskt ombud. Jag kan inte gå in på den diskussionen nu.

Kan ni tänkas tillmötesgå kraven?

– Jag vill inte låta som ett eko. Men den delen är riktad som ett formellt krav och då måste vi sköta diskussionen på ett korrekt sätt.

Var det rätt att slå upp en så spektakulär uppgift så stort? Bland annat har Marie Fredrikssons barn tagit illa vid sig.

– Vi har rapporterat om Marie Fredrikssons sjukdom efter det att hon gick ut och berättade om den i ett pressmeddelande. Om hon nu upplever att vi skrivit för mycket eller kommit för nära och känner att det är stötande så är vi ledsna för det.

Leif Silbersky kallar bevakningen för ett lågvattenmärke under sina 40 år. Vad tycker du om det?

– Jag vill inte kommentera det. Han har som juridiskt ombud skrivit ett formellt brev till mig. Därför vill jag föra den diskussionen på ett korrekt sätt.

Fakta / Kraven

I brevet kräver Marie Fredriksson tre saker av Expressen för att inte stämma tidningen. Att Expressen:

Mattias Lundell