Bor gratis - får bidrag

NYHETER

Göran Persson har fått 4400 kr i månaden i 7 år för dubbelt boende

1 av 2 | Foto: SAGERSKA PALATSET I STOCKHOLM - GRATIS Statsministerbostaden Sagerska huset i Stockholm där Göran Persson bor. Trots att han bor gratis har han fått bidrag för 360 800 för dubbelt boende under nära sju år.

Göran Persson bor gratis i sin tjänstebostad i Stockholm.

Ändå har han i snart sju år kvitterat ut bidrag för dubbelt boende.

Förmånen ger honom 4 400 kronor extra i månaden - utöver lönen på 102 000 kronor.

I juni 1996 ansökte statsminister Göran Persson om förstärkning av sin lön eftersom han bodde i Malmö men arbetade i Stockholm. Bidraget beviljades av Leif Pagrotsky, då statsråd i statsrådsberedningen.

Hittills har statsministern inkasserat 360 800 kronor i så kallad avlöningsförstärkning sedan 1996.

Statsministern får bidraget till följd av de extra kostnader han anser sig ha på grund av dubbelt boende.

Får fortfarande bidrag

Men i dag bor Göran Persson inte i Malmö längre. I början av december ansökte han om skilsmässa från sin hustru sedan sju år, Annika Persson.

Sedan dess har statsministern bott permanent i tjänstebostaden Sagerska huset i Stockholm och på statsministerresidenset Harpsund utanför Flen.

Annika Persson valde att bo kvar i parets gemensamma paradvåning på 240 kvadratmeter i centrala Malmö.

- Jag ska bo där jag bor, sa hon till Aftonbladet i januari.

Göran Persson har valt att fortfarande vara skriven på samma adress.

Därigenom har han kunnat fortsätta att kvittera ut det skattepliktiga bidraget 4 400 kronor i månaden. Även februarilönen kommer att förstärkas med samma summa.

Bidraget kommer att betalas ut fram till dess att Göran Persson meddelar lönekontoret på regeringskansliet att han har flyttat.

- När man flyttar till Stockholm bör utbetalningarna upphöra. Den adress som i dag finns på statsministern är Malmö, säger Bengt Nordqvist, chefsjurist på regeringskansliets förvaltningsavdelning.

Vill inte kommentera

Göran Persson ville inte kommentera lönestillskottet i går.

- Han har inte gjort sig av med lägenheten. Så länge han betalar hyran är det hans bostad, säger hans pressekreterare Anna Helsén.

Samtliga statsråd som bor mer än sju mil från Stockholm har rätt till bidraget. Statsministern är den som i slutänden beviljar sina ministrars ansökningar. Åtta av regeringens 22 statsråd har förmånen i dag.

Utrikesminister Anna Lindh som är bosatt i Nyköping har dock valt att inte utnyttja chansen till påspädning av lönekuvertet utan nöjer sig med statsrådslönen på 82 000 kronor i månaden.

Elisabeth Lindham