Grundade vit makt-rörelse – jobbar som mattelärare

NYHETER

En av grundarna till vit makt-rörelsen Nordisk Alternativhöger jobbar som gymnasielärare på en skola i Mellansverige, rapporterar P3 Nyheter.

Mannen själv anser inte att hans politiska åsikter står i vägen för att undervisa minderåriga.

– Jag ser mig själv som anställd av en arbetsgivare som jag ska utföra en uppgift åt, det vill säga undervisa i matematik. Den uppgiften gör jag enligt konstens alla regler tror jag, säger han till P3.

Foto: Maskot .
Obs. Mannen på bilden är inte mannen artikeln handlar om.

Mannen, som är i 30-årsåldern driver en podcast där han vid upprepade tillfällen har vädrat rasistiska, homofoba och sexistiska åsikter.

”Kvinnor är funtade på ett speciellt sätt som gör att de inte riktigt är lämpade för att ta stora politiska beslut.”, ska han bland annat ha sagt enligt P3.

Enligt rektorn på den aktuella skolan ska mannens åsikter inte ha märkts av i undervisningen, men skolan har startat en utredning.

Huruvida en lärares åsikter påverkar hens duglighet att undervisa elever, regleras inte i skollagen.

Däremot utreds just nu ett fall i Skåne där en lärare deltagit i möten med nazistiska organisationen NMR. Utfallet i ärendet skulle kunna bli vägledande för framtida fall.

Jonas Nordström är rättschef på Skolverket och säger att situationen är komplicerad.

– Om en lärare uttrycker rasistiska åsikter i skolan är det ju helt oacceptabelt och strider mot skolans värdegrund. Och det vet alla lärare om, säger han till Aftonbladet.

Och fortsätter:

– Men däremot om en lärare har en viss typ av åsikter som han eller hon bara uttrycker på fritiden så har ju den personen åsiktsfrihet och den är grundlagsstadgad. Däremot kan man ju ifrågasätta om man kan arbeta som lärare om man har rasistiska åsikter, men det är något som den aktuella skolans rektor får ta beslut om. I så fall skulle det behöva prövas i domstol, säger Jonas Nordström.

Han säger också att situationen är problematisk eftersom att det i sig inte är olagligt att ha rasistiska åsikter.

– Det handlar om att elever ska känna sig trygga i skolan också och det kanske blir svårt om det kommer fram att en lärare är rasist eller nazist. Men i sådana fall måste frågan hanteras av rektorn på den berörda skolan.