Ormarna tar över Bangkok

avClara Öhrn

NYHETER

Ormar invaderar den thailändska huvudstaden.
Över 31 000 personer har kontaktat räddningstjänsten för att bli av med ormar som kommit in i deras hem, skriver New York Times.

1 av 3 | Foto: Sakchai Lalit / TT

Bara i år har 31 000 desperata människor kontaktat räddningstjänsten i Bangkok för att bli av med ormar som invaderat deras hem, skriver New York Times som följt räddningstjänsten i den thailändska huvudstaden.

Problemet är så utbrett att Thailands brandförsvar till och med har specialutbildad personal som tar hand om pytonormar, kobror och andra sorters ormar.

Kröp upp ur toaletten

Den amerikanska tidningen berättar om en kvinna vid namn Panarat Chaiyaboon som satt på toaletten när hon kände ett smärtande bett i låret. Hon reste sig och till sin stora förskräckelse såg hon en 2,5 meter lång pytonorm krypa upp från toalettstolen.

– Det finns ormar överallt. De bor under folks hus, de bor i hål och de bor i naturen, berättar hennes man Kanok Praditkranok, för New York Times.

Ormen fångades, men en vecka senare upptäckte deras 15-åriga dotter en ny orm i samma toalett. Hon blev så omskakad att hon var tvungen att bo hos släktingar efter händelsen.

Har ökat explosionsartat

Det finns över 200 sorters ormar i Thailand och antalet ringlande djur i folks hem har ökat explosionsartat de senaste åren. 2012 registrerades cirka 10 000 orminvasioner. Fem år senare, 2017, har man fångat 31 801 ormar hittills. De flesta ormarna som fångas in tas till djurparker och släpps sedan ut i det fria igen.

Anledningen till att ormarna invaderar staden sägs vara att människor börjat bygga boenden där ormarna i vanliga fall håller till, vilket gör att att de söker skydd i folks hem.

– När folk bygger hus i deras naturliga habitat är det självklart att de kommer att söka en torr plats i människors hus om de inte har någon annanstans att ta vägen, säger Prayul Krongyos, chef på brandförsvaret till New York Times.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bangkok

Ormar