Brännskadad björnunge räddad ur skogsbrand

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

En fyra månaders björnunge räddades ur lågorna i Colorado – med allvarliga brännskador.

Ungen har vårdats med salvor och bandage och mot alla odds har hon överlevt.

– I vinter hoppas vi kunna släppa ut henne i det vilda igen, säger veterinären Michael Sirochman till AP.

Den lilla björnungen räddades ur en skogbrand i den amerikanska delstaten Colorado. Det var förra veckan som brandmän som bekämpade branden såg hur ungen vandrade runt ensam i ett nedbränt skogsområde.

När viltvårdare kom dit hittades den lilla björnen i ett träd. Hon sövdes med en pil och fördes till veterinär. Hon hade separerats från sin mamma och var svårt brännskadad på tassarna.

– Jag var inte säker på att björnen skulle klara det när hon kom in, säger veterinären Michael Sirochman till nyhetsbyrån AP.

– Men hon svarar bra på behandlingen och i vinter hoppas vi kunna släppa ut henne i det vilda igen.

1 av 4 | Foto: AP.
Björnen hade svåra brännskador på tassarna när hon räddades.

Vårdas med salva

Den skadade lilla björnen tros vara 4–5 månader gammal och vägde 4,5 kilogram. Hon får nu vård för skadorna på ramarna och behandlas med salva, bandage, antibiotika och smärtstillande.

Björnungen ligger mest på sidan för att undvika tryck mot de skadade ramarna. Personalen som vårdar björnen försöker undvika mänsklig kontakt med henne så att hon inte vänjer sig vid människor.

– Vi har bra erfarenheter av att sätta ut vilda björnar i vildmarken och är väldigt strikta med att minimera mänsklig kontakt, säger Michael Sirochman.

Just nu pågår flera stora skogsbränder i området i Colorado och på andra ställen i sydvästra USA, skriver AP. Det råder extrem torka och flera tusen bostäder har evakuerats till följd av branden.

Publicerad:

LÄS VIDARE