Sundsvall

Löpargruppen hittade skadade cyklisten – ”Ren tur att vi var där”

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Mountainbike-cyklisten låg skadad vid skidbacken i 21 timmar.

Men som av en slump hade träningsgruppen Team Nordic Trail bestämt att kör ett pass just där – och hittade mannen i skogen.

– Det var ren tur att vi var där, säger löparledaren Oskar Åkerlund, 34.

Mannen hade gett sig ut ensam för att cykla downhill i skidbacken Sidsjöbacken i Sundsvall. När han plötsligt kraschade var det ingen som såg olyckan.

Det var i onsdags kväll.

Först nästa dag började polisen leta efter den försvunna mannen.

– Vi kunde pejla hans mobil till ett område vid backen. Vi ringde på hans mobil och signalerna gick fram, men ingen svarade, säger Fredrik Vernerlund vid polisen till Aftonbladet under torsdagskvällen.

Fem polispatruller och en hundförare sökte efter mannen och en helikopter var på väg.

”Hörde ljud från skogen”

Genombrottet kom först när löpargruppen Team Nordic Trail kom till backen.

– Vi brukar inte ens träna på det här området, egentligen tränar vi på en helt annan plats. Men den här torsdagen skulle vi ha ett specialpass i den här backen, säger löptränaren Oskar Åkerlund.

När han och den andra ledaren, Stefan Wassbrink, förberedde träningen såg och hörde de att polisen letade efter en försvunnen person.

– Vi hörde några konstiga ljud från skogarna. Det lät inte som hjälprop, utan mer som att några höll på med arbete i skogen, säger Oskar Åkerlund.

När resten av gruppen kom, totalt 13 personer inklusive ledarna, och passet startade hördes ropen på hjälp ännu tydligare.

– Eftersom vi visste att de sökte efter en person bestämde vi oss för att röra oss mot skogspartiet där ljudet kom ifrån.

Löpargruppen delade upp sig två och två – och snart hittade de den försvunna mannen en bit ute i terrängen.

– Sedan gick allt väldigt snabbt. Vi larmade 112 och hämtade jackor och handdukar så att vi kunde värma honom, säger Oskar Åkerlund.

– Han hade blivit skadad, men kunde kommunicera med oss och berätta vad som hade hänt.

Trots att mannen hade med sin mobil kunde han inte använda den.

– Han var så skadad att han inte kunde nå den. Han försökte också använda röststyrning, men det fungerade inte, säger Oskar Åkerlund.

Skadad hörde polisen

Mannen fördes till sjukhus med ambulans och vårdas för allvarliga skador, skriver Sundsvalls tidning. Cyklisten berättade för löpargänget att han hört människor som varit i backen och till och med polisbilen som körde i närheten – utan att ha reagerat på hjälpropen.

För Oskar Åkerlund är händelsen en varningsklocka.

– Vi springer mycket i terräng och tänker att man alltid kan ringa någon om något händer. Men det här visar att det inte alltid räcker.

Han är imponerad över gruppens insats.

– Jag är stolt över att vi gjorde det här tillsammans, och det var ren tur att vi var där just då, säger Oskar Åkerlund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Kraschade med cykeln – låg skadad i skogen i 21 timmar

ÄMNEN I ARTIKELN

Sundsvall

Cykelsport