Ny märkning av badplatser är på gång

avTT

Foto: Kallestad, Gorm
Badplatser som också erbjuder naturupplevelser kan komma att få en speciell märkning från och med nästa år. Arkivbild.

På initiativ från Friluftsrådet i Danmark har en ny nordisk miljömärkning för badplatser tagits fram. Den är tänkt att främja mindre badplatser som erbjuder naturupplevelser.

Sedan tidigare finns märkningen Blå flagg. Den märker ut badplatser och småbåtshamnar som uppfyller krav inom vattenkvalitet, service och säkerhet. Den nya märkningen, Badepunkt, är framtagen för de platser som inte uppfyller alla kraven på service och faciliteter men som däremot kan erbjuda upplevelser när det gäller natur- och friluftsliv. Badplatserna ska fortfarande ha rent badvatten och uppfylla vissa säkerhetskrav.

– Märkningarna har samma syfte. Att visa för badgästerna att här har du en strand där du vet vad du kan förvänta dig, säger Henrik Alsén, verksamhetsansvarig för Blå flagg Sverige.

Friluftsliv vid insjöar

Enligt honom har det funnits ett behov av ett alternativ för stränder som inte har alla de faciliteter som Blå flagg kräver, till exempel handikappanpassning, då det finns stränder som man av topografiska skäl inte kan ta sig till med rullstol.

– Framför allt i Norden finns det många badplatser som ligger vid små insjöar där man inte har möjlighet att ha toaletter, men som är välbesökta bad som bjuder in till friluftsliv och natur på ett annat sätt än kanske ett stort havsbad gör, säger Henrik Alsén.

Pilotstrand i Täby

I år pilottestas Badepunkt i Sverige, Danmark och Norge. I Sverige är det Rösjöbadet i Täby som är pilotstrand. I Norge finns två pilotstränder i Bergen. Och i Danmark åtta pilotstränder i Helsingör, Odense och Varde.

Till hösten utvärderas projektet och kommer sedan kunna erbjudas till nästa säsong. Märkningen kommer att markeras med en flagga och en skylt vid stränderna.

Blå flagg-märkningen startade i Frankrike 1985 och är en internationell utmärkelse som beviljas badplatser och småbåtshamnar. 1995 fick den första svenska stranden Blå flagg.