”Min syster var ute och lekte – plötsligt hördes skott”

På tisdagskvällen utbröt en skottlossning mitt i ett bostadsområde i Örebro – och två män i 20-årsåldern avled senare av sina skador.

Personer som bor i stadsdelen beskriver stadsdelen Vivalla som en plats där ”alla känner alla”, men berättar också om en ökad otrygghet.

– Jag har bott här i 15 år, men efter tisdagens skjutningar känner jag att det är dags att flytta, säger en av de boende i området till Aftonbladet.

Efter en skottlossning i stadsdelen Vivalla i Örebro vid 22-tiden på tisdagskvällen avled två personer. En tredje person blev lindrigt skadad vid händelsen – och är samma person som nu misstänks för mord. Han har nu blivit förflyttad från sjukhuset till polisens arrest.

Samtidigt misstänker polisen att fler personer var inblandade i skottlossningen, och betraktar morden som ”en synnerligen allvarlig händelse” – och är förberedda på att situationen kan eskalera.

När Aftonbladet befinner sig i Vivalla på tisdagen är det en mycket varm sommardag, och många personer är ute och rör sig i bostadsområdet. Det är lugnt och tyst, barn är ute och leker – och många stannar upp och tittar på polisavspärrningarna, samt byter några ord med poliser som jobbar på platsen.

Två killar i tioårsåldern kommer fram och frågar om vi är där för att skriva om ”bråket som var i går”.

En av de boende som Aftonbladet pratar med berättar att han befann sig hos sin bror när han hörde flera skott avfyras, och att han då omedelbart begav sig till platsen där skottlossningen inträffade.

– Jag såg hur två personer låg skadade på marken, och att en del människor – främst ungdomar – redan hade samlats runt omkring, säger han.

Han berättar att flera barn var ute och lekte i närområdet, eftersom det är sommarlov och ljust vid den tiden på kvällen.

– Vem som helst hade kunnat skadas. Jag har bott här i 15 år, och trivs väldigt bra, för alla känner alla och tar hand om varandra. Men nu känner jag att det är dags att flytta. Jag har själv barn, och känner mig inte alls trygg när sådant här händer, säger han.

”En person låg skadad”

En annan av de boende som Aftonbladet pratar med bor cirka 20 meter från platsen där en av de unga männen blev skjuten.

– Min syster var ute och lekte på kvällen, precis där vi bor. Hon och hennes kompisar brukar rita med kritor på gångvägarna, och helt plötsligt hör vi hur flera skott avlossas. Min mamma sprang ut och fick in min syster, men såg sedan att en person låg skadad på gågatan.

Han berättar att flera poliser snabbt kom till platsen, men att det dröjde innan ambulansen anlände.

– Det tog alldeles för lång tid. Säkert 20 till 30 minuter.

Han har bott i Vivalla hela sitt liv, gått i skola där och menar att han trivs bra i övrigt – men att den här typen av händelser får honom att vilja flytta.

– Jag tycker att det känns som att det blivit mycket bättre de senaste åren, men när något sådant här händer rasar hela den bilden.

”Det går åt rätt håll”

Stadsdelen Vivalla, som ligger i Örebros nordvästra utkant, har i perioder haft problem med våldsamheter.

I slutet av 2016 lovade dock polisen att öka tryggheten i stadsdelen, vilket har gett resultat:

– På det stora hela skulle jag säga att Vivalla går åt rätt håll, om man ser till barns uppväxtsvillkor och människors boendevillkor, säger Fredrik Malm, kommunpolis i Örebro, i en intervju med Aftonbladet.

Han och flera andra poliser är i nuläget på plats för att arbeta trygghetsskapande, svara på boendes frågor samt verka för att skapa ett lugn, som ett sätt att förhindra att ytterligare våldsamheter inträffar i området.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN