"Förvånande att de verkar må så bra"

Foto: AP
En av de instängda pojkarna ler mot kameran.

avTT

NYHETER

De thailändska pojkarna som är instängda i ett grottsystem i Mae Sai, Thailand, ser ut att må bra efter omständigheterna. Det förvånar psykologiprofessor Gerry Larsson vid Försvarshögskolan.

– Det är väldigt starkt att kunna uppvisa sånt mod. Det är ju ändå flera barn där.

Pojkarna verkar till och med kunna skratta och skämta inför kamerorna. Beundransvärt, menar Gerry Larsson, som forskat på krishantering och ledarskap under svåra förhållanden.

– Den lilla gruppen kan ge mycket styrka i sådana här lägen. De måste haft en väldigt stark gruppgemenskap. Ledaren som de hade med sig var förmodligen en väldigt duktig ledare. De är ändå vid gott mod och kan skoja litegrann. Det är beundransvärt, säger han.

Det är väldigt viktigt att gruppen nu fått kontakt med yttervärlden.

– Nu har man klarat av den här ensamma fasen. Nu kan de få fysisk hjälp men också psykisk hjälp med hälsningar från familjer och liknande.

Skulle pojkarna bli kvar en längre tid är det viktigt att de får någon form av sysselsättning, så att de inte bara tänker på att bli räddade hela dagarna.

– I vissa andra fall med personer som varit instängda i gruvor, lyckades man få ned enklare tv-apparater. Chilenska gruvarbetare fick se videoklipp från någon gammal VM-match i fotboll. Det behövs grejer som riktar uppmärksamheten på något annat, säger Gerry Larsson.

Dykarna som kommer fram till pojkarna måste uppmuntra dem och berömma dem, fortsätter psykologiprofessorn.

– När de skiljs från varandra en och en och ska ta sig ut, då tappar man ju den grupptryggheten, så den måste till 100 procent ersättas av den ledare som ska hjälpa dem ut.