Inger har köat sedan fem på morgonen för att se kronprinsessan

avSusanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag firar kronprinsessan Victoria sin 41-års dag på Solliden, Öland.

Redan klockan fem på morgonen var den första besökaren på plats utanför slottet. 63-åriga Inger Olsson hoppades på att få ta kronprinsessan i hand.

– Ska man satsa får man satsa rejält. Då gäller det att vara först så att man får en bra plats och kan se prinsessan, säger Inger Olsson.

Redan klockan fem på morgonen var Inger Olsson från Osby på plats utanför grindarna vid Sollidens slott. För att säkra en bra plats hade hon kört klockan ett på natten från Osby.

– Det är en sådan grej som jag har tänkt att jag ska göra i alla fall en gång i livet. Jag hoppas att jag får se kronprinsessan och kanske till och med ta i hand, säger Inger Olsson.

Kronprinsessan firar sin födelsedag traditionsenligt på Solliden med kungafamiljen. Klockan 14.00 under lördagen kommer de stiga ut på trappan och ta emot folkets hyllningar. Evenemanget lockar hundratals till slottet och många har med sig presenter till Victoria.

1 av 2 | Foto: Photo: Linda Broström Kungahuset
Kronprinsessan Victoria fyller 41 år.

Inger Olsson hade med sig en stor spettekaka. Det hade hon valt med tanke på att prins Oscar är hertig av Skåne.

– Jag tycker kungafamiljen är en fin representation för Sverige. Det är bra att de är neutrala. De visar upp vårt fina, underbara Sverige, säger hon.

”Så fina klänningar”

Ida Karlsson, 9 år från Halmstad, är med farmor Lisbeth Johansson, 63 år, för att se kronprinsessan. De hade köat sedan sju på morgonen.

– Jag har tyckt om kronprinsessan sedan jag såg Victorias bröllop. Det var så fina klänningar, säger Ida Karlsson.

1 av 23 | Foto: Carolina Byrmo

Höjdpunkten för dagen är när kungafamiljen går ut på gräsmattan utanför slottet och hälsar på folk. Tidigare år har kungafamiljen ägnat flera timmar åt att gå längs med staketet och prata med besökare.

– Jag har med mig blommor till dem. Sedan har jag tre armband och ett kort. Armbanden är till Victoria, Estelle och Oscar, säger Ida Karlsson.

Firandet fortsätter sedan på Borgholms IP. Där firas kronprinsessan med bland annat artisterna Alexander Rybak, Peter Jöback och Jessica Andersson. Under kvällen får även årets Victoria stipendiat, längdskidåkaren Stina Nilsson, ta emot sitt pris.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM