Påven jämförde abort med nazismens rasprogram

Av: Miriam Bratt, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Påve Franciskus jämför vissa aborter med Nazitysklands försök att skapa den perfekta rasen.

Det sa han i ett tal till kyrkans högsta ledare under lördagen.

– Barn ska bli accepterade när de kommer, så som gud sänt dem, sa han enligt Reuters.

Påve Franciskus gjorde under lördagen ett uttalande om att graviditeter som avbryts i samband med fosterskador kan jämföras med de brott som nazisterna utförde.

Han liknade fosterdiagnostik, som används för att upptäcka genetiska avvikelser i fostret, med nazisternas så kallade rasförädlingsprogram.

Påve Franciskus jämförde abort av foster med kromosomfel med nazismens rasprogram. Arkivbild.
Foto: Riccardo De Luca
Påve Franciskus jämförde abort av foster med kromosomfel med nazismens rasprogram. Arkivbild.

– Det första förslaget, i det här fallet, blir: ”Ska vi göra oss av med det?” Att döda ett barn, för att fortsätta ha ett lugnt liv, enligt Reuters.

Han fortsätter:

– Jag säger detta med smärta. Förra århundradet förfärades världen av nazismen försök att få fram en renrasig människa. I dag gör vi samma sak med vita handskar, sade Påve Franciskus.

Påven: ”Barn ska bli accepterade”

Uttalandet framfördes till medlemmar i en italiensk organisation som förespråkar en stark ställning för familjen i samhället.

Under nazismens renrasighetsprogram tvångssteriliserades hundratusentals människor, och tiotusentals personer med funktionsnedsättning dödades i syftet att göra "rent" den genetiska arvsmassan.

– Barn ska bli accepterade när de kommer, så som gud sänt dem, som gud tillåter, även om de är sjuka ibland, sade påven i sitt framförande.

”Kasta bort”-kultur

Påve Franciskus har även tidigare uttryckt motstånd i abortfrågan. Det är en del av hans engagemang för att stoppa den kultur som han menar handlar om att ”kasta bort” människor. Med det menar han att personer som är äldre, fattiga, sjuka och ofödda inte tycks ses som lika värda skydd som andra individer, skriver AP.

Publicerad:

LÄS VIDARE