Hemtjänst stoppar städning – minister kallar till krismöte

SMHI varnar för extremhettan som har stora delar av Sverige i sitt grepp.

Nu kallar äldreminister Lena Hallengren till krismöte – för att reda ut vad som görs för att minimera riskerna för äldre och andra särskilt utsatta.

På flera ställen i landet har SMHI gått ut med varningar på grund av hettan. Vädret ställer till med besvär för många – inte minst landets äldre. De höga temperaturerna kan exempelvis leda till uttorkning, hjärtinfarkt och värmeslag.

Klass 2-varningen, som är den näst allvarligaste, innebär fara för allmänheten och stora störningar i flera viktiga samhällsfunktioner. Det har utfärdats bland annat i Västernorrlands län och Uppsala län.

Även klass 1-varningen är allvarlig och har utfärdats i flera län. Då menar SMHI att det finns vissa risker för allmänheten och att det kan innebära störningar för vissa samhällsfunktioner.

Äldreministern kallar till krismöte

Enligt uppgifter till Aftonbladet har situationen fått äldreministern Lena Hallengren (S) att kalla flera myndigheter till ett krismöte.

– De höga temperaturerna medför stora påfrestningar för många, men inte minst gruppen äldre och äldreministern tar det på största allvar, säger en anonym tjänsteman på regeringskansliet.

Äldreminister Lena Hallengren kallat till krismöte, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Äldreminister Lena Hallengren kallat till krismöte, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Vill försäkra sig om beredskapen

På mötet vill ministern samla myndigheter, kommuner och landsting för att se till att det finns beredskap.

– För att få en bild av läget har äldreminister Lena Hallengren kallat till ett möte med socialstyrelsen, folkhälsomyndigheten och SKL för att få lägesrapport vad de gör för att minimera riskerna för gruppen äldre och andra riskgrupper.

Stoppar städning i Torsås

Ett län som drabbats av extremhettan är Kalmar och där har värmen redan fått konsekvenser inom vård och omsorg. Lena Sjöstrand, socialchef på Torsås kommun, valde tidigare i veckan att tillfälligt stoppa städningen inom hemtjänsten.

– Det är ett arbetsmiljöansvar för oss som arbetsgivare. Det är tungt för personalen att städa i den här hettan.

Socialchefen: Vätska viktigare än att dammsuga

Förutom att personalens välmående tagits i beaktande så är tanken bakom beslutet att det ska finnas tid att göra extra besök under hettan.

– För de äldre är det jätteviktigt med vätska och att hålla kroppstemperaturerna nere. Det är viktigare än att till exempel dammsuga just nu.

Nästa vecka ska de ta ett nytt beslut angående hemtjänstens möjligheter att städa. Beslutet beror på hur situationen utvecklar sig och förhoppningen är att städningen då ska kunna återupptas.

– Men är det fortfarande för varmt för att städa så får vi diskutera hur vi ska lösa det. Givetvis får det inte gå hur långt som helst, säger Lena.

Aftonbladet har sökt äldreminister Lena Hallengren som inte var tillgänglig för en kommentar på onsdagskvällen.

Publisert: