Nyheter

Protester mot SD inne i kammaren

Av: 

Olof Jönsson

Mikael Stengård

NYHETER

Jobbig första dag på jobbet för SD-politikerna

Sverigedemokraterna möttes direkt av protester under sin första dag i riksdagen.

Flera riksdagsledamöter protesterade – bland annat genom att bära Aftonbladets märke ”Vi gillar olika”.

– För mig var det en självklarhet, säger den socialdemokratiska ledamoten Agneta Gille.

Agneta Gille.
Agneta Gille.

I dag tog sverigedemokratiska politiker för första gången plats i riksdagen. Men de 20 SD-riksdagsledamöterna fick ingen lätt första dag på jobbet.

Flera andra riksdagsledamöter valde öppet att protestera mot sina nya kollegor och bar antirasitmärken, bland annat Aftonbladets märke ”Vi gillar olika”.

– Jag vill visa att jag står för mångfald i det här parlamentariska läget, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Ingela Nylund Watz, som bar knappen.

Även Jabar Amin, ny riksdagsledamot för Miljöpartiet, hade satt knappen på sin kavaj för att protestera.

– Jag stöttar kampanjen eftersom den bygger på värderingar jag delar, att alla har ett lika värde även om vi alla är unika. Jag tycker det är en väldigt sympatisk idé, säger han.

SD:s utrikespolitiska talesperson Kent Ekroth, som ser islam som ett stort hot mot Sverige, lät sig inte uppröras av märkena.

– Det där bryr jag mig inte om. De har hållit på med dumheter länge. Detta visar bara att vi är det enda oppositionspartiet, säger han till TT.

Och trots antirasist-märkena tog SD-ledaren Jimmie Åkessons bänkgrannar artigt honom i hand. Centerpartisten Annie Johansson var först med att bryta isen.

– Jag är väluppfostrad och hälsar på alla, säger hon till TT.

Men protesterna kommer inte att upphöra. Flera av de ledamöter Aftonbladet pratat med säger att SD:s intåg i riksdagen kommer att uppmärksammas länge.

– Jag kommer att bära Aftonbladets knapp eller den som det står ”Rör inte min kompis” på under hela mandatperioden, säger Agneta Gille, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, till Aftonbladet.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter