Nu rasar Reinfeldt

Var femte väljare har tappat förtroende för statsministern

Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt har sjunkit hos nästan var femte väljare efter Littorinaffären.

Det visar Aftonbladet/Sifo i dag.

– Vi kan åter få liv i debatten om ifall Reinfeldts omdöme brister eftersom så många ministrar fått avgå, säger Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap.

Sedan Sven Otto Littorin avgick som arbetsmarknadsminister i förra veckan har förtroendet för Fredrik Reinfeldt minskat.

18 procent uppger att de nu känner mindre förtroende för statsministern än tidigare. Bara två procent uppger att förtroendet ökat.

Kritik från olika håll

– Av det kan man dra slutsatsen att det här är en minusfråga för Fredrik Reinfeldt, säger Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Det minskade förtroendet beror främst på att kritiken kommer både från höger och vänster, menar han.

– Både Expressens och DN:s liberala ledarsidor har framfört skarp kritik. Bredden har haft betydelse. Man ser då att kritiken kommer från olika håll, och då är det större sannolikhet att misstag har begåtts än om kritiken bara kommer från ett specifikt håll.

Det kan finnas ytterligare en förklaring:

– Man kan möjligen säga att den omfattande rapporteringen i sig är ett tecken på att krishanteringen inte har fungerat i den mediestorm som följt på Reinfeldts presskonferens. Krishantering är ju till för att minska skriverier.

”Vi kan åter få debatt”

Bjereld tror inte att Littorinaffären påverkar valutgången i september.

– Men så länge frågan ­lever och det kan dyka upp nya detaljer kan det ju ändras. Littorins avgång väcker ju också nytt liv i gamla affärer då både handelsministern och kulturministern fick avgå.

– Vi kan åter få en debatt om hur skicklig Reinfeldt egentligen är som makthavare och om hans omdöme brister eftersom så många ministrar fått avgå, vilket är unikt i svensk politik.

Men trots det sjunkande förtroendet visar Aftonbladet/Sifos mätning att hälften, 49 procent, anser att statsministern hanterat krisen bra eller mycket bra, medan drygt var fjärde, 27 procent, anser att han hanterat den dåligt eller mycket dåligt.

– Det beror på att hans förtroende legat på så hög nivå från början.

Littorin utomlands

46 procent av de röd-gröna väljarna tycker att Reinfeldt skött situationen dåligt, mot bara 16 procent av de borgerliga.

– Stöder man regeringen stöder man också Reinfeldt i den här frågan.

Opinionsmätningen visar också att två av tre väljare anser att det var rätt av Littorin att avgå. Nio av tio svarade att affären inte kommer att påverka vilket block de tänker rösta på.

Aftonbladet lät i går kväll Sifo intervjua 1?000 personer mellan 18 och 65 år.

Sven Otto Littorin uppges befinna sig utomlands. Aftonbladet har sökt honom.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN