FN backar: Klimatpanel ses över

Sedan tung kritik mot FN:s klimatpanel IPCC bara växt under det senaste året backar nu världsorganisationen.

Ett organ ska utses av oberoende forskare för att "se över och stärka" IPCC.

Kritiken mot IPCC tilltog inför FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn i december, när läckta e-brev ansågs visa att en del forskare i panelen valt att dölja fakta som motsäger uppgifter om att klimatförändringar orsakas av människan.

Än mer skadades IPCC:s rykte av faktafel i den senaste stora rapporten, från 2007. I den påstods bland annat att Himalayas glaciärer skulle vara borta till år 2035, en uppgift som avfärdats som nonsens.

Omfattande översyn

På fredagen meddelade Nick Nuttall, talesman för FN:s miljöprogram Unep, att en oberoende reformkommission ska se över IPCC.

– Den kommer att bestå av högt uppsatta forskare. Jag kan inte gå ut med namnen nu. Den ska gå igenom IPCC, ta fram en rapport till i augusti ungefär. Sedan är det IPCC:s plenum i Sydkorea i oktober. Där kan rapporten antas, sade Nuttall enligt nyhetsbyrån Reuters vid veckans stora miljömöte i FN:s regi på Bali i Indonesien.

Reformpanelen blir enligt Nuttall bara en del i en omfattande översyn av IPCC, men övriga delar av processen ska offentliggöras först nästa vecka. Även IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri har fått kritik, men hans jobb sägs i nuläget inte vara i fara.

"Inte så dystert"

Misslyckandet att uppnå ett globalt bindande miljöavtal i Köpenhamn i december har också bidragit till IPCC:s dåliga rykte. Vid veckans konferens i Nusa Dua på Bali sade Indonesiens utrikesminister Marty Natalegawa att ett sätt att återupprätta förtroendet är att komma längre i de fortsatta förhandlingarna.

– Det första intrycket efter Köpenhamn var dystert. Två månader senare är läget inte så dystert som det ser ut.

– För att återta det politiska initiativet till att återstarta förhandlingarna måste processen vara öppen, transparent och inkluderande, sade Natalegawa.

Nästa större punkt i den processen är ett toppmöte, för att följa upp Köpenhamn, som ska hållas i turistorten Cancun i Mexiko.

TT

Publisert: