Bukowskis rånat på smycken för 12 miljoner

1 av 7
NYHETER

Tre maskerade rånare slog i dag vid lunchtid till mot Bukowskis auktionsfirma i Stockholm.

Rånarna fick med sig hela vårauktionens smycken till ett utropsvärde av 12 miljoner kronor.

Bukowskis auktionsfirma på Arsenalsgatan i Stockholm blev i dag rånad på alla smycken i vårens stora auktion. Vid klockan 12 stormade tre maskerade och beväpnade män stormade in, hotade personalen och flydde i en bil som stod parkerad utanför.

– Det pågick en visning när rånet inträffade. De fick med sig smycken till ett utropsvärde av 12 miljoner kronor, säger Charlotte Bergström, informationschef på Bukowskis.

Dyrgrip stulen

Bland annat fick rånarna med sig ett halsband, en collier, i 18 karats guld med vita diamanter till ett utropspris på mellan 800 000 och en miljon kronor.

Under dagen pågick en polisjakt efter rånarna som har lämnat en grå flyktbil i centrala Stockholm. Bilen är en hyrbil som dessutom är stöldanmäld.

Polisen misstänker att rånarna kan ha flytt i tunnelbanan eller i tåg eller buss från Stockholm.

Det finns ett stort antal vittnen till händelsen eftersom det pågick en visning när rånarna slog till.

Lars, som inte vill framträda med efternamnet, var inne på Bukowskis och tittade på målningar när rånarna slog till. Han beskriver skräcken inne på salongen.

– De tog tag i två tjejer där inne som de höll framför sig, liksom som gisslan, säger han.

Dragna vapen

En konstintresserad man gick och tittade på Zorn-målningar när de tre männen kom in.

– Jag såg de tre killarna komma in med luvor och dragna automatvapen. De hotade personalen och sprang sedan ut till en bil.

– Jag blev verkligen rädd, säger vittnet.

Beatrice Bergs jobbar på en frisersalong som ligger intill Bukowskis. Hon stod och klippte kunder precis som vanligt när hon märkte att folk började springa utanför på gatan. Det kom flera ambulanser och poliser.

– Nu i efterhand känns det otäckt när det ligger så nära inpå. Men det är jätteskönt att ingen blev skadad med tanke på att rånarna hade automatvapen, säger hon.

Chockad personal

En anställd berättar för Aftonbladet att personalen är skakad och chockad, men att ingen kom till skada fysiskt.

– Vi har haft krissamtal med personalen och psykolog har varit inblandad. Vi är jätteglada att ingen kom till fysisk skada men flera personer är chockade, säger Charlotte Bergström.

Hon säger att ett 50-tal personer befann sig i lokalen vid råntillfället.

Flyktbil med vapen hittad

Man har funnit rånarnas flyktbil på Klara Östra kyrkogata i centrala Stockholm. I den hittades ett automatvapen.

Enligt polisen forsatte rånarna troligen i en annan bil efter att den första övergavs.

– Mycket tyder på det, därför att polishunden som har varit och spårat på plats tappade spåret i nära anslutning till där man lämnade första bilen, säger Christina Johansson, pressansvarig vid Stockholmspolisen till TT.

I lördags öppnade visningen för Bukowskis klassiska vårauktion som påbörjas den 1 juni. Bland annat ska det auktioneras ut 300 smycken till ett samlat utropsvärde av 12 miljoner. På grund av det inträffade håller Bukowskis kundservice kvällsöppet.