Jo, våren är faktiskt här!

NYHETER

Lite i alla fall

Trumpetande tranor i Lund, sånglärkor i Uppland och ett bi kravlande i en snödriva. Trots att våren är officiellt sen så börjar vårtecknen sakta sippra in.

Snödroppe (Galanthus peschmenii). En raring från Turkiet.

Årets första snödroppe har nog redan vissnat. Den stack upp sin modiga knopp vid en husvägg i Lund redan för en månad sedan, den 14 februari.

– Jag vet att snödropparna brukar komma upp tidigt just där och tittade extra noga, säger Göran Mattiasson som rapporterade in sitt vårfynd till webbplatsen blommar.nu.

Via sajten kan både proffs och amatörbotaniker rapportera in sina spaningar. Där framgår att årets första vintergäck siktades i skånska Oxie den 20 februari.

Vårfåglar på väg

Sånglärkor, starar, ringduvor och tofsvipor har börjat sin vårflytt tillbaka. Enligt Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, ligger vårfåglarnas front nu i höjd med Uppland.

Däremot har insekterna inte vaknat till liv ännu, utom några tambin som vågat sig ut.

– De andra dröjer kvar under snötäcket, säger Lars-Åke Janzon till TT.

Ett helt annat sorts vårtecken, icke desto mindre glädjande, är att vinterkräksjukan tycks ha gett med sig för säsongen enligt Smittskyddsinstitutets siffror.

Två veckor sen

I år blir sannolikt vårfloden det mest dramatiska vårtecknet. SMHI varnar för översvämningar i samband med att det ovanligt tjocka snötäcket smälter.

Men det dröjer. Enligt meteorolog Linnea Rehn på SMHI är våren försenad, i alla fall i de södra delarna av Sverige. Vid den här tiden brukar våren ha intagit hela Skåne, västkusten, stora delar av Småland och Blekinge samt Öland och de inre delarna av Gotland.

– Men än så länge är det ju bara Lund, Malmö och Falsterbo som har fått vår. Det fick de den 25 februari, säger Linnea Rehn.

– Göteborg borde ha haft vår den 28 februari, normalt sett. Där är den åtminstone en eller kanske till och med två veckor sen.

Efter ett par dygn med vårtemperaturer i södra Götaland och på västkusten drog betydligt kallare luft in under helgen. Det innebär ett bakslag för våren på minst en vecka till. Det krävs nämligen en dygnsmedeltemperatur på över noll grader sju dygn i sträck för att våren ska anses vara kommen.

Däremot kom häromdagen beskedet att vi åtminstone passerat vändpunkten; årets isutbredning har kulminerat.

TT