Väljarna flyr Centerpartiet

avEva Buskas, Johanna Melén

NYHETER

Väljarna sviker efter alla kriser

halkar ner Centerpartiets siffror är långt ifrån målet.

Centerpartiet har gjort allt för att hålla samman regeringen.

Nu riskerar de att stjälpa den.

De många kriserna har gjort att väljarna vänt partiet ryggen.

– 2010 är ett förlorat val, säger Johan Hammarqvist, politisk redaktör för Norra Skåne (C).

I dag samlas Centerpartister från hela landet till kommundagar i Göteborg. Det kunde lika gärna kallas krismöte.

Från valresultatet på 7,9 procent har C rasat i opinionen och får i de senaste mätningarna mellan 3,1 och 5,2 procent.

– Vi framstår inte som spännande längre. Vi är inte lika samhällskritiska och visionära som innan vi kom till regeringsmakten, säger riksdagsledamoten Annie Johansson.

Problem – inte politik

Men det handlar inte bara om visioner, menar de centerpartister Aftonbladet talat med. Maud Olofsson har fått ägna hösten åt EU-ordförandeskap och kriser i Saab och Vattenfall i stället för att prata partipolitik.

Dessutom har C tvingats kompromissa bort flera hjärtefrågor under sin tid

i alliansregeringen. I valrörelsen lovade man företagen att minska krångliga regelverk och sänka dyra arbetsgivaravgifter.

I dag är många missnöjda.

– Vi hjälpte själva till att bygga upp väldigt stora förväntningar. Vi lovade 25 procent mindre regler, men jag som själv är företagare har ju inte sett att det har minskat med 25 procent, säger Torbjörn Egerhag, ledamot i partistyrelsen.

”Fick en knäck”

En annan fråga som sargat partiet är den nya signalspaningslagen, allmänt kallad FRA-lagen. I valet lockade Centern många unga med löften om att stå på barrikaderna för integriteten.

– Många yngre fick en knäck när FRA gick som det gick. Det tog musten ur många att vilja jobba. Det är jättetråkigt, säger riksdagsledamoten Johan Linander.

Även Johan Hammarqvist, politisk redaktör för Norra Skåne (C), anser att det främst är FRA-frågan som skadat bilden av Centerpartiet som ett framtidsinriktat liberalt parti.

”Sikta på 2014”

Den bilden måste återupprättas – men fram till valet i höst är tiden för kort. C blir kvar i riksdagen, men målet om tio procent tror Johan Hammarqvist inte på.

– Nu handlar det om att rädda vad som räddas kan och försöka få en positiv spinn igen och sikta på 2014.